Home Vergoeding vluchtvertraging: Dit zijn je rechten bij een geannuleerde of vertraagde vlucht

Vergoeding vluchtvertraging: Dit zijn je rechten bij een geannuleerde of vertraagde vlucht

Is bij jou zoals bij vele anderen ook een vlucht vertraagd? Hierdoor zou er een vergoeding voor jou gelden volgens Verordening 261/2004. Op deze manier heb je bijvoorbeeld recht op verzorging in die tijd en een compensatie voor het geleden tijdsverlies.

Vlucht vertraagd, wat nu?

1. Check bij Aviclaim wat voor rechten je hebt bij een vluchtvertraging, denk hierbij aan voeding en een plaats om te kunnen verblijven.

2. Kijk wat voor recht je hebt op vergoeding bij vertraging, dit kan oplopen tot 600 euro per persoon.

3. Er kunnen altijd bepaalde voorwaarden zijn waardoor je geen vergoeding kan krijgen.

4. Schakel de hulp in derde partijen of dien zelf je claim in voor de vluchtvertraging bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.

Vergoeding bij vluchtvertraging: Hoeveel geld terug bij annulering of vertraagde vlucht?

• €250,00 ter compensatie op vluchten van 1500 kilometer of minder

• €400,00 ter compensatie op vluchten tussen 1500 en 3500 kilometer

• €600,00 ter compensatie op vluchten boven 3500 kilometer

Op het moment dat je ervoor kiest om een andere vlucht te laten boeken door de luchtvaartmaatschappij en je daar met een redelijk gelijke tijd aankomt in vergelijking met de originele aankomsttijd, wordt de vergoeding met de helft verminderd.

  • Vergoeding bij vluchtvertraging van 2 uur of langer:

Is jouw vlucht twee uur of langer vertraagd? In dit geval is de luchtvaartmaatschappij verplicht om eten en drinken te verschaffen aan alle passagiers en hebbe ze recht op een gratis telefoontje en e-mails die ze mogen versturen. Je hebt geen recht op geld als compensatie. Wanneer de vlucht met minder als twee uur vertraagd is wordt dit niet gezien as een vertraging. Je krijgt pas recht op geld als de vertraging boven de drie uur is.

  • Vergoeding bij vluchtvertraging van 3 uur of langer:

Op het moment dat jou vlucht voor minimaal drie uur of meer vertraagd is heb je recht op een vergoeding. Dit is afhankelijk voor de eindbestemming en de duur van de reis. Zie hieronder een kort overzicht op hoeveel de vergoeding bedraagt. Om de afstand tussen jouw vertrek- en eind bestemming te achterhalen kan je heel simpel even Googelen en je zult het snel te weten komen.

  • Vergoeding bij vluchtvertraging van 5 uur of meer:

In dit geval heb je het recht om te zeggen dat je de hele reis wilt cancelen. Het is onduidelijk of je dan recht hebt op een extra vergoeding. De luchtvaartmaatschappij zal je het bedrag van jouw ticket terug betalen. Op het moment dat je nog een overstap moest maken en je de eerste reis al gemaakt hebt, heb je recht op een retourvlucht naar het vertrekpunt. Als de vlucht geannuleerd wordt heb je recht op een compensatie bovenop de kosten van te ticket. Dit hangt wel van de reden af van de annulering van de vliegreis. Bij overmacht heb je geen recht op een vergoeding, anders wel.

Recht op verzorging

jouw rechten voor verzorging krijg je als de vertraging verwacht wordt door de luchtvaart maatschappij. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden:

1. Bij vluchten tot en met 1500 km.

2. Bij vluchten in Europa van 1500 km en meer.

3. Bij alle vluchten in Europa tussen 1500 en 3500 km.

4. En als laatst bij alle vluchten van vier uur of meer en bij alle overige.

Onder het begrip verzorging wordt verstaan dat je maaltijden krijgt, jezelf mag opfrissen en krijgt iedere passagier twee gratis telefoongesprekken, fax- of email-berichten. Je moet rekening houden met het feit dat alles in verband met de wachttijd verstrekt wordt. Indien de luchtvaartmaatschappij je geen vergoeding wilt verschaffen, kan je op dat moment zelf voor verzorging zorgen. Doe dit in redelijke verhouding, Vervolgens kan je de kosten opvragen bij de luchtvaartmaatschappij. Hiervoor is het van belang dat alle aankoopbewijzen bewaard worden.

Recht op accommodatie

Op het moment dat de vertraging zodanig lang wordt dat je genoodzaakt bent om te overnachten is dit verplicht voor de vliegmaatschappij om dit voor alle passagiers te regelen. Hierbij wordt er onderdak en het vervoer vanaf de luchthaven tot de accommodatie aangeboden. Is dit wederom niet het geval, dan kan je op dat moment op eigen kosten een accommodatie regelen en dit later weer terug vragen bij de luchtvaartmaatschappij. Houd hierbij wel rekening met een gemiddelde accommodatie en dus ook en gemiddelde vergoeding. Bij het terug vragen van de vergoeding in dit geval is het ook belangrijk dat alle aankoopbewijzen bewaard worden.

Geld terug bij vluchtvertraging

Je hebt de keus om de reis te annuleren op het moment van de vertraging als deze meer dan vijf uur vertraagd is. Wanneer je ervoor kiest om de hele vlucht te annuleren en niet verder te reizen, is de luchtvaartmaatschappij verplicht om het bedrag van de ticket terug te storten voor de reizen die je op dat moment zou maken. Op het moment dat je al halverwege bent, krijg je het bedrag terug en zijn ze ook verantwoordelijk om jou een vlucht terug naar het vertrekpunt te geven.

Recht op compensatie bij vertraging

Is jouw vlucht met meer dan drie uur vertraagd? Dan bestaat er een kans dat je recht hebt op compensatie voor het tijdsverlies. De vertraging wordt gemeten door naar de verwachtte aankomsttijd en de daadwerkelijke aankomsttijd te kijken. Verder moet de vlucht afkomstig zijn uit Europa of moet het om een Europees luchtvaartmaatschappij gaan. Op het moment dat de vertraging door onverwachte omstandigheden komen heb je geen recht meer op een vergoeding.

Je aansluiting gemist door de vertraging?

Had je na je vertraagde vlucht een aansluiting geboekt en heb je die nu gemist? In dit geval kan het ook zo zijn dat je rechten hebt op een vergoeding. In het geval van een gemiste aansluiting wordt er ook gekeken naar de verstreken tijd van de vertraging. Is de vertraging langer dan drie uur dan heb je ook recht op een compensatie voor deze tijd. Hiernaast wordt er ook gekeken naar de vertraagde tijd na het nemen van een vervangende vlucht.

Buitengewone omstandigheden bij een vluchtvertraging

Zoals eerder vermeld komt het recht op een vergoeding te vervallen op het moment dat er ongewone omstandigheden zijn, waardoor jouw vlucht komt te vertragen. Onder ongewone omstandigheden wordt verstaan dat de luchtvaartmaatschappij kan aantonen dan de vertraging niet hun schuld is en zij er alles aan gedaan hebben om dit te verhelpen. Bij buitengewone omstandigheden kan je denken aan stakingen waardoor het vliegtuig niet kan opstijgen en er een vluchtvertraging plaats zal vinden.

Vlucht vertraagd door een buitengewone omstandigheid, wat nu?

Je rechten komen te vervallen op zo een moment om nog een vergoeding te krijgen. Dit is volgens Verordening 261/2004. Als de vertraging zodanig lang is dat er overnacht moet worden, hebben de passagiers hier wel recht op een vergoeding. Wilt de luchtvaartmaatschappij dit niet aanbieden op dat moment, dan kan je zelf een verblijf regelen en zou je dit later weer kunnen laten vergoeden door de luchtvaartmaatschappij. Het is hiervoor wel belangrijk om de aankoopbewijzen te bewaren.

Uitzonderingen

Als er sprake is van overmacht (Denk hierbij aan zware sneeuwstormen, terrorisme, stakingen, etc..) kan de luchtvaartmaatschappij hier niet veel aan doen. In dit geval kunnen zij er niet veel aan doen en zijn ze daarom niet verplicht om de passagiers een compensatie te geven. Op het moment dat alles weer normaal is, heb je recht op een vergoeding. De luchtvaartmaatschappijen kunnen rekening houden met een knock on en moeten erop voorbereid kunnen zijn. Als er hierna dus een vertraging optreed is dit hun verantwoordelijkheid. Hierbij zal je dus recht hebben op een compensatie. Je zal natuurlijk wel recht hebben om een vergoeding te ontvangen als er een fout is gemaakt door de luchtvaartmaatschappij. Denk hierbij aan te weinig personeel of een technisch probleem.

vlucht vertraagd vergoeding

Als je waargenomen hebt dat de vluchttijden gewijzigd zijn in minder dan 2 weken van tevoren is het mogelijk dat je recht hebt op een compensatie. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je bewijs hebben van de originele tijden. Verder moet je vlucht met minimaal 3 uur vertraagd zijn. In het geval van overmacht komt ook dit te vervallen. Dus als je besluit om bijvoorbeeld een eind te maken aan je reis en het te annuleren kan het zo zijn dat je er geen vergoeding voor krijgt, hoelang de vertraging ook zal zijn. Je rechten om een verblijfplaats te krijgen en her recht op eten en drinken zal je in dit geval ook hebben en vervoer zal ook voor jou geregeld worden. Is er dus sprake van overmacht, dan komen al jouw rechten te vervallen!