Ook voor niet religieuze wandelaars hebben pelgrimstochten een haast magisch en spiritueel karakter. Pelgrimstochten zijn over het algemeen forse meerdaagse wandelingen die zowel een uitdagend als ontspannend zijn. Tijdens het lopen is er veel tijd voor bezinning, en voor de wandelaar een garantie voor mooie verhalen en ervaringen.
1. De Lycian Way wandelroute door Turkije
Langs de prachtige Lycië-kust in Turkije loopt de ‘Lycian Way’, in Nederland ook bekend als de Lysische weg. De 540 kilometer lange wandelroute is de eerste langeafstandsroute in Turkije. De tocht begint in Ölüdeniz, in de omgeving van de stad Fethiye, en loopt naar Geyikbayiri. De badplaats Antalya ligt hier op 20 kilometer afstand en is een mooie plaats om na de wandeling te ontspannen. Met een gemiddelde van 20 kilometer per dag volbreng je tocht in 29 dagen. De route is goed gemarkeerd en voert de wandelaar langs oude Romeinse wegen, eeuwenoude ezelsweggetjes en voetpaden. De rotsachtige kust is bergachtig waarbij de grillige paden soms overwoekerd zullen zijn. Het is, zeker in het binnenland, soms flink klimmen en dalen, waardoor de tocht geschikt is voor de geoefende wandelaar. Tijdens de wandeling zal twee keer een hoogte boven de 1700 meter worden gehaald, waardoor goede wandelschoenen nodig zijn. De wandeling voert langs Lycische ruïnes en andere bezienswaardigheden, en er is tijd om ze te bezichtigen. De natuurlijke beekjes nodigen de wandelaar uit om te gaan zwemmen. Omdat de Turkse zomers te warm zijn voor een meerdaagse wandeltocht, is het voorjaar en najaar de meest geschikte periode om de Lycian Way te bedwingen. De route is bedacht door de Engelse Kate Glow, en ze heeft de route beschreven in de gids ‘The Lycian Way’. Met deze gids zal je de officiële route eenvoudig kunnen volgen en krijg je direct meer informatie over de bijzonderheden onderweg.
2. 1000 kilometer over de Via Slavica
De Via Slavica is onder het grote publiek minder bekend. De 1000 kilometer lange tocht begint in de Tsjechische stad Brno en loopt via Wenen naar het eindpunt Rome. Dit maakt de wandeling interessant voor de sportieve wandelaar. De tocht begint door de ongerepte natuur van Tsjechië en gaat via de bergen van Oostenrijk naar het vlakke land van Slovenië. Vanaf het historische Venetië gaat het laatste deel via het heuvelachtige Florence naar Rome. Het laatste deel van de wandeling loopt licht bergafwaarts. Voor culinaire liefhebbers is het een interessante wandeling. Na een lange wandeling wacht altijd een uitstekende maaltijd om weer op krachten te komen.
3. De beroemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostela
De tocht naar Santiago de Compostela is met afstand de bekendste pelgrimsroute ter wereld. De El Camino de Santiago, zoals de tocht in het Spaans heet, is een historische route met als einddoel het graf van de apostel Jakobus in de Noord-Spaanse stad Santiago de Compostela. Jaarlijks maken ruim 200.000 personen deze bedevaartstocht, zowel wandelend als op de fiets. Hierdoor komen de pelgrims altijd medereizigers tegen uit de gehele wereld. Verhalen worden uitgewisseld en gezamenlijk of alleen genieten de wandelaars van de indrukwekkende natuur, de cultuurhistorische bijzonderheden en de befaamde Spaanse keuken. Om Santiago de Compostela te bereiken zijn er ruim 60 verschillende routes beschreven. De meest bekende route start in Col du Somport of Saint-Jean-Pied-de-Port, aan de Frans-Spaanse kust. Vanaf dit startpunt is de route 825 kilometer lang, en kan met een tempo van 20 tot 30 kilometer per dag in een goede maand worden bewandeld. Ook de Noordelijke en de Portugese route mogen zich op grote belangstelling verheugen. Laat het startpunt afhangen van de beschikbare tijd en zwaarte van de route.
4.De Sint-Olavsroute, een Noorse pelgrimstocht
De Sint-Olavsroute is de meest Noordelijke pelgrimsroute ter wereld. Tijdens deze tocht volgt de wandelaar de tocht van de Vikingkoning Olav Haraldsson. Hij probeerde in het jaar 1030 na zijn verbanning in Rusland, weer koning te worden van het toenmalige Noorwegen. Olav verloor hierbij zijn leven, maar er zijn veel wonderen toegedicht rondom zijn dood. De 564 kilometer lange Sint-Olavsroute is gebaseerd op deze tocht en voert de wandelaars van Selånger naar Trondheim. Onderweg gaat de tocht langs bossen en meren en langs de dorpen Bräcke, Borgsjö en Torpshammar. Door het wandelen in de ongerepte natuur heeft de wandelaar veel tijd om zijn gedachten de vrije loop te laten. Wandelaars lopen de route in een keer, of doen dit via losse etappes. Een mooie etappe is de route tussen het Zweedse Selånger en Bräcke. De tocht loopt langs het meer van Stöde en het schilderachtige Torpshammer. De ongeveer 150 kilometer zijn tussen de 5 en 7 dagen te bewandelen. Ook de 6-daagse etappe tussen Ostersund en Are is een heel mooi deel van de route. De Olavroute is nooit druk en is het beste tussen juni en september te lopen. Met het vliegtuig zijn Trondheim en Sundsvall als uitvalbasis te bereiken.
5. De Engelse Great Stones Way
Sommige wandelaars beweren dat de Great Stones Way een gelijke spirituele ervaring geeft als de Inca Trail in Peru. Het pad loopt tussen twee van de meest bekende historisch plekken van het Verenigd Koninkrijk: Avebury en Stonehenge. De route langs door het historisch landschap is pas officieel in 2014 geopend en heeft een afstand van bijna 60 kilometer. Hierdoor is de tocht in 1 to 3 dagen te bewandelen. De wandeling start nabij Swindon bij Barbury Castle en gaat via Overton Hill, Honeystreet en de plaats Amesbury naar Old Sarum. De route loopt door de North Wessex Downs en volgt gedeeltelijk de rivier Avon. Karakteristieke Engelse dorpen met eeuwenoude kerken, pubs en cottages verfraaien de tocht. Combineer je de tocht met een bezoek aan Avebury en Stonehenge en de Kathedraal van het Noordelijk gelegen Salisbury, dan zal de wandeling 85 kilometer lang zijn. De gehele route is vrij vlak met een hoogste punt van 250 meter. Vooral het voorjaar en het begin van het najaar zijn de beste periode om te wandelen.
6. De Croagh Sint Patrick pelgrimstocht in Ierland
De top van de Croagh Sint Patrick, een 765 meter hoge berg aan de Ierse westkust, is het doel van deze pelgrimstocht. Hier zou de heilige St Patrick 40 dagen lang hebben gevast en gebeden om te bewerkstelligen dat alle slangen uit Ierland zouden verdwijnen.
Jaarlijks maken meer dan een miljoen pelgrims deze tocht om zo het spoor van St Patrick te volgen. Veel pelgrims doen dit op blote voeten. Tijdens de traditionele ‘Reek Sunday’ op de laatste zondag van juli, komen ruim 15.000 wandelaars deze jaarlijkse pelgrimstocht maken. In een paar uur tijd is de top bereikt en zal het mooie uitzicht de wandelaars betoveren. Ook 15 augustus, tijdens Maria Hemelvaart is de route extra populair. De lange variant is een 61 kilometer lange tocht over de St. Patrick’s Heritage Trail. Deze tocht loopt van Balle tot aan de voet van de berg in het plaatsje Murrisk. In ongeveer 3 dagen tijd loopt deze oude pelgrimsroute langs eeuwenoude kastelen, cultuurhistorisch erfgoed en heilige waterbronnen. Het glooiende landschap is niet hoger dan 300 meter en is het beste tussen april en september te bewandelen. Met een huurauto vanuit Galway of Dublin is de Croagh Sint Patrick eenvoudig te bereiken.
7. Het Nederlandse Pieterpad
In Nederland is het Pieterpad de bekendste pelgrimsroute. De ruim 500 kilometer lange route loopt vanaf het Groningse Pieterburen naar de Zuid-Limburgse Sint-Pietserberg. De route bestaat uit twee delen. Het eerste deel begint in Groningen en loopt via de Hondsrug en rivier de de Drentse Aa langs hunebedden, heidevelden en esdorpen. De wandelaar volgt de Overijsselse Vecht om de Sallandse heuvelrug ‘de Graafschap’ te bereiken. Het tweede deel loopt via de Maas en over het Limburgse heuvellandschap naar Zuid-Limburg. Het Pieterpad kan in 26 etappes worden gelopen en voert de wandelaar langs delen van Nederland die vaak nog onbekend zijn.
8. De Italiaanse Sentiero Francescano della Pace
Deze pelgrimstocht is gebaseerd op de Heilige Franciscus van Assisi die de route naakt en zonder spullen zou hebben gelopen. Een 200 kilometer lange route voert de wandelaars in een week langs het groene hart van Italië naar de historische stad Assisi. De route is zeer gevarieerd. Soms is het een gewone weg, dan weer een karrenspoor, grintweg of oude Romaanse straat. Het grillige landschap met boomloze bergtoppen en uitgesleten dalen voert de wandelaar langs kleine dorpen en boerderijen. Net zoals in de 13e-eeuw bieden ommuurde kloosters de reizigers een slaapplaats aan. Hier wacht geen traditioneel bed van stro, maar een comfortabel, zacht bed.
9. De Oostenrijkse Via Sacra
De Via Sacra is ruim 125 kilometer lang en telt en 4527 hoogtemeters. In 4 tot 5 dagen kunnen pelgrims de route lopen tussen Wenen en het Oostenrijkse Mariazell. Deze de heilige route, is al 800 jaar lang in gebruik. Einddoel is een houten Mariabeeld in de basiliek ‘Maria Geburt’. Het beeld is eeuwen geleden door een monnik naar het stadje gebracht. Het Mariabeeld staat in een cel, waardoor de naam Mariazell is ontstaan. Pelgrims vereren het beeld na het volbrengen van de tocht. De tocht is via twee wegen te lopen, waarbij de oudste tocht het gemakkelijkst is. Na afloop is Wenen in anderhalf uur per bus te bereiken.
10. De GR20 route in Corsica
De GR20 route op het eiland Corsica staat bekend als de zwaarste langeafstandsroute van Europa. Fanatieke wandelaars lopen de route van 170 kilometer van noord naar zuid in ongeveer 15 dagen. Onderdeel van de route is in totaal 11 kilometer klimwerk met als hoogtepunt de 2708 hoge berg Monte Cinto. Het spreekt voor zich dat wandelervaring en een goede conditie vereist is. Vooral het eerste deel, met de start in Calzana is spectaculair. Einddoel is de plaats Vizzavona. Juni en september zijn de beste maanden om te route te lopen. De temperaturen tussen juli en augustus zijn te hoog en onweert het vaak.