De 10 mooiste plekjes van Europa

De 10 mooiste plekjes van Europa

Dat in Europa pareltjes van mooie bestemmingen zijn, kunnen we via tal van reisblogs lezen. Het één is nog mooier dan de andere en elke keer weer verandert onze bucketlist. Gebieden verdwijnen uit de top 10, een stad komt er weer tussen. En zo gaat het maar door. Gelukkig maar, er is in ons Europa nog zoveel moois te ontdekken.

Uit al die ontdekkingen heeft Lonely Planet ook dit jaar weer een top 10 gemaakt. Dit keer zijn het de 10 mooiste plekjes van Europa. Tien inspirerende plekken waar nieuwe reisverhalen kunnen ontstaan. Ontdek met ons mee…

Vathy (Samos-stad) op Samos Griekenland

(c)2005 Dybdal
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Samos.jpg

1. Griekenland

Terwijl de schoonheid van de Griekse eilandjes altijd is gebleven, kozen de toeristen tot voor kort andere oorden als Spanje en Turkije. De financiële crisis sloeg hier in als een bom en Euro-sceptici gooiden vaak nog eens olie op het vuur. Het land trekt zich langzaam uit de figuurlijke stront en gelukkig maar, want het land bezit volgens Lonely Planet – en wij beamen dat – zoveel schoonheid, dat het er nooit in had mogen zitten. Griekenland herstelt zich langzaam, maar toeristen weten steeds vaker weer de Griekse eilanden dankzij de mooiste Europese stranden weer te vinden.

2. Ljubljana

Deze hoofdstad van Slovenië is misschien wellicht een verrassing in de ranking. Toch mag deze stad – die dit jaar haar 2.000e verjaardag viert – zeker bezocht worden. Een bijzonder mooie stad waar de moderne democratie een plek heeft gekregen in de deels Romeinse oudheid. Het centrum is helemaal opgeknapt en staat vol met leuke winkeltjes, restaurantjes en cafés. Die laatste staan ook garant voor een fantastisch nachtleven. Creatieven kunnen hier hun geluk niet op, de stad bruist van creatieve decors. Vooral Metalkova trekt op creatief veel aandacht en is zeker de moeite van een bezoek waard. Bekijk hier een reportage van 3 Op Reis.

3. Zuid-West Engeland

Weer geen Mallorca of Ibiza, maar het zuidwesten van Engeland. Dat is de nummer 3 in de lijst van de 10 mooiste plekjes van Europa volgens Lonely Planet. Wie van natuur, cultuur en culinaire specialiteiten houdt, komt in deel van Engeland helemaal tot zijn trekken. Prachtige glooiende landschappen met evenzo mooie uitzichten, worden hier afgewisseld met eeuwenoude kastelen en ruïnes. En menig Michelin-ster restaurant ligt in dit deel van Engeland. Daar is dan ook de prijs naar, maar er zijn genoeg culinaire alternatieven. En het is natuurlijk heerlijk vertoeven in typische Engelse bed & breakfast gelegenheden. En ineens begrijp je de keuze van deze topbestemming.

Uitzicht over de Engelenburcht in Rome

(c) Merel Brouwer

4. Italië

Italië mag niet ontbreken in de lijst. Het land is vooral rijkelijk gezegend met een variatie van mooie stranden, prachtige steden, interessante cultuur, bijzondere historie enz. Van modestad Milaan tot vakantie-eiland Sicilië, van historische hoofdstad van Rome tot het culturele Florence. Een land dat door Lonely Planet met recht gekozen is op plek 4 van de 10 mooiste plekjes van Europa hoort.

5. De Vikingen van Denemarken

De moedige mannen van een klein Europees landje trokken er op uit om de wereld te veroveren. De Vikingen die uit Denemarken kwamen vreesden in elk geval niemand. Alles over deze wereldveroveraars kan je o.a. terugvinden in het Nationale Museum van Denemarken (Kopenhagen). Ook in Roskilde, Funen en Ribe tref je musea die het verhaal van de Vikingen verteld. Zoek je meer informatie over Denemarken, kijk dan ook eens op de site van deze echte Scandinavië-fan Sandra van Bijsterveld.

6. Sevilla

De zuid-Spaanse stad Sevilla treedt steeds meer uit de schaduw van haar grote broers Madrid en Barcelona. Wie Sevilla zegt, denkt o.a. aan de beroemde Semana Santa (de heilige week) waar het een week land feest en folklore is. In deze periode is de stad overigens wel meteen een stukje duurder. In deze stad vind je onder andere heerlijke tapasbars, gepassioneerde flamencoshows, een heuse arena voor stierengevechten en veel meer. Wil je meer lezen, kijk dan eens op de site van één van onze CityBloggers Sandra van TravelbySan.

Buiten-Hebriden Schotland

Jamesmorrison

7. Buiten-Herbriden

Mooie berggebieden en hagelwitte stranden… Je denk dan al gauw dat je ergens in Spanje of Italië zit, maar niets is minder waar. Ook Schotland heeft deze kenmerken, alleen het weer. Dat blijft een dingetje. Wie dat kan wegdenken, zal op 1 van de 119 eilandjes van de Buiten-Herbriden van Schotland een hele fijne reis gaan beleven. Op de vele groene eilandjes staat het leven stil. Iedereen doet het hier wat rustiger aan. In combinatie met heerlijk eten en goed bier, heeft het eiland nog meer fijne kenmerken van een heerlijk vakantieoord. Aanrader voor fietsers.

8. Plzeň

Of Pilzen. Of Pilsen. Deze mooie authentieke stad vol cultuurhistorische bezienswaardige architectuur is een stad die niet voor niets is gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa 2015. Samen met het Belgische Mons, dat dan wel. Alleen daarom al hoort Plzeň bij de 10 mooiste plekjes van Europa. Naast veel bezienswaardige gebouwen en straatjes is het hier goed vertoeven. Winkelen en uitgaan behoren tot goede mogelijkheden. Tja, en de naam zegt het al… Hier komt de pils vandaan. Ook een bezoek aan tal van brouwerijen is meer dan de moeite waard. Proost!

9. Stavanger

Deze Noorse havenplaats moet vast wel iets te bieden hebben, want niet voor niets ligt de plaats op menig vaarroute van diverse cruiserederijen. De stad kenmerkt zich als de stad met de meeste architectuur gemaakt van hout. Tevens is het een hele artistieke stad, wat je proeft aan de sfeer. Jaarlijks wordt hier dan ook een drukbezocht streetart festival gehouden. Meer dan leuk dus, alleen nog een beetje onontdekt.

Pont Neuf Toulouse

chantrybee

10. Toulouse

Komen we de toe aan de hekkensluiter van de 10 mooiste plekjes van Europa. Als je aan een stedentrip Frankrijk denkt, denk je veelal aan Parijs. Of als het even iets warmer moet, misschien nog Nice. Of als je niet te ver wilt rijden, ga je lekker naar Lille. Maar wie minstens zo graag wil genieten van fijne cultuur en architectuur doet er goed uit om in het heerlijke zuiden Toulouse eens te bezoeken. Vele musea, historische kerkjes en typische straatjes maken van Toulouse een waar openluchtmuseum. Nog een aantrekkingskracht: Toulouse is veel goedkoper dan Parijs.

Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Randy Gasper-Rothengatter

Als klein jongetje wilde ik altijd al reizen. Reizen is ontdekken. Reizen is delen. Delen wat je onderweg leert, delen wat je ziet en delen wat je daarbij voelt. Naast de mooiste gebieden en de vele bezienswaardigheden, zijn het de mensen die vaak de meeste indruk op mij maken. Elke manier van leven, van zijn en van denken werkt inspirerend op mij. Dat is waarom ik reis.

Overzicht van mijn artikelen

6 comments

  1. Randy Gasper (author)

    Bij mij ook. En nu kom ik op weg naar of van Kroatië door Slovenië en raak ik bijna Ljubljana. Handig om dit te combineren, lijkt me zo.

  2. Randy Gasper (author)

    Je had me even aan het werk gezet Linda! Ik zit in Visnjan, dat is ruim 1,5 uur van Ljubljana. Ook ligt ons dorp maar een uur van Triëst. Dankzij jou ben ik ineens voorbereid voor een bijzonder fijne vakantie 🙂

  3. Randy Gasper (author)

    De vakantie van ons was iets verkort, waardoor ik helaas Ljubljana heb gemist. De passage door Slovenië maakte echter al heel veel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.