Medicijnen mee op reis? Check hier wat je moet aanvragen

Medicijnen mee op reis? Check hier wat je moet aanvragen

In veel landen kun je als reiziger niet zomaar geneesmiddelen meenemen tijdens een vakantiebezoek. Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet. De Opiumwet is een Nederlandse wet waarin het onderscheidt tussen hard- en softdrugs wordt gemaakt. Sommige medicijnen bevatten namelijk stoffen die onder de Opiumwet vallen, en mogen dus niet zonder verklaring mee op reis worden genomen.

Voorbeelden van medicijnen waarvoor een verklaring nodig is, zijn:

  • Slaap- en kalmeringsmedicijnen als Oxazepam, Diazepam en Temazepam;
  • ADHD-medicijnen als Dexamfetamine en Methylfenidaat (bijvoorbeeld: Ritalin, Medikinet of Concerta);
  • (Sterke) pijnstillers als Oxycodon (bijvoorbeeld: Oxynorm en Oxycontin);
  • Medicinale cannabis.

Soorten verklaringen

Voor het legaal invoeren van medicijnen die onder de Opiumwet vallen heb je twee soorten verklaringen:

  • Binnen Europa: Schengenverklaring;
  • Buiten Europa: Engelstalige medische verklaring.

Het Schengenverdag is een afspraak tussen Europese landen om het vrije verkeer van personen mogelijk te maken. Ga je buiten Europa op vakantie, dan heb je een Engelstalige medische verklaring nodig voor bepaalde medicatie. Zie hier de link naar de website van CAK. Hier wordt uitgelegd hoe- en voor welke landen je een verklaring moet opvragen.

CAK is onder andere verantwoordelijk voor het verlenen en behandelen van aanvragen voor farmaceutische vergunningen en opiumontheffingen. Voorheen werd dit afgehandeld door Farmatec, maar dit is sinds 1 januari 2015 in handen van CAK.

Een voorbeeld van Engelstalige medische verklaring vindt je hier. Deze moet je laten invullen door je behandelend (huis)arts en laten legaliseren door het CAK. Een medische verklaring is maximaal 1 jaar geldig, mits er geen wijzigingen in dosis of type medicijnen zijn. Je kunt de medische verklaring meerdere keren binnen dat jaar gebruiken.

Informeer altijd nog even voor de zekerheid bij de ambassade van het land waar je naar afreist, welke regels daar gelden met betrekking tot het invoeren van medicijnen, en welke verklaringen hiervoor nodig zijn. Bekijk hier een overzicht met ambassades per land.

Medicijnpaspoort

Het is altijd handig om sowieso een medicijnpaspoort (ook wel geneesmiddelenpaspoort of Europees Medisch Paspoort genoemd) mee te nemen als je medicijnen meeneemt op reis. In een medicijnpaspoort staat opgesomd welke medicijnen jij gebruikt en of je overgevoelig bent voor bepaalde type medicijnen. Je kunt een medicijnpaspoort opvragen bij jouw huisarts, apotheek, medische specialist, patiëntenverenigingen of medische hulpdiensten.

Let wel op! Een medicijnpaspoort is geen vervanging voor een Schengenverklaring, of een Engelstalige medische verklaring. Een medicijnpaspoort is namelijk geen officieel reisdocument.

Vraag een verklaring op tijd aan!

Laat je niet verrassen door de tijd die het kost om een verklaring voor het meenemen van bepaalde medicijnen op vakantie, aan te vragen. Het kan tussen de twee en vier weken duren voordat een aanvraag door Farmatec behandeld en verwerkt is. Zorg dus dat je op tijd weet of je jouw medicijnen legaal mee kunt nemen naar het land waar je vakantie gaat vieren.

Zorg er ook voor dat je jouw medicijnen altijd meeneemt in de originele verpakking, inclusief etiket van de apotheek. Hierdoor is het duidelijk zichtbaar dat het om een medicijn gaat en niet om een drugsmiddel.

Dit artikel is geen advies. Informatie over wet- en regelgeving is onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen en typefouten. Raadpleeg bij twijfel daarom ook altijd de bevoegde instanties. De foto in dit artikel is eigendom van Ondřej Karlík.
Reistips.nl Redactie

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.