Mijn eerste poging om over New York te bloggen, liep uit op een naslagwerk dat bijna net zo dik was als de bijbel. Aangezien steeds minder mensen dat boek nog lezen, moest het beduidend korter. Tja, waar te beginnen? Ik ga het in stukjes doen. Om New York zo goed mogelijk te snappen, probeer ik alles helder uit te leggen. Een beetje New York voor beginners dus. Ik begin met het beroemdste stadspark van de wereld: Central Park.
De unieke omvang van een stadspark
Voordat ik er heen ging, had ik er alles over gezien en gehoord. In zoveel films zag ik het park langskomen, zonder mijzelf te realiseren hoe immens groot Central Park werkelijk zou zijn. En wat een geluk. De dag dat ik mij daar vertoefde was het ver boven de 20 graden. Het park leende zich dus prima voor een heerlijke wandeling. Even een korte uitleg: New York is onderverdeeld in avenues die lopen van noord naar zuid en je van bovenaf van links naar rechts kunt waarnemen. Daarnaast heeft New York streets, straten die lopen van west naar oost. Van bovenaf zie je de straten verdeeld van boven naar beneden (zie kaartje).
Central Park vind je terug vanaf de 59e straat tot en met de 110e straat. De afstand tussen straten is gemiddeld zo’n 60 meter. Met een simpele rekensom kom je dan al gauw uit op een lengte van 3 kilometer. In werkelijkheid is Central Park door uitzonderlijke lange afstanden tussen de straten zelfs 4 kilometer lang. Het park is tevens een kleine kilometer breed. Het park is de enige echte groene plek in het hart van Manhattan, het grootste eiland en belangrijkste eiland van New York.
Het enige stukje groene ontspanning in het hart van New York
In het park is van alles te beleven. De dag dat ik Central Park bezoek, is zoals gezegd een heerlijke lentedag. En dat in oktober. Via de hoek van de Apple Store steek ik over en loop ik het park in. Ik word meteen overvallen door de levendigheid van eigen alles wat ik zie. Een groep breakdancers geven een showtje, een hoop mensen slaan een balletje honkbal (baseball), mensen dansen met old school rolschaatsen op de beat van een dj, paard en wagen staan klaar om toeristen door het parken te toeren, kinderen klauteren op rotsformaties en speeltoestellen, sportievelingen lopen in het enige stukje gezonde lucht hard… Ik kan nog wel even doorgaan.
De uitgestrekte velden gunnen voldoende ruimte voor mij om even te gaan zitten en mij al die eerste indrukken te verwerken. Verderop, over één van de 500.000 bomen, torenen de wolkenkrabbers boven het park uit. Wat een contrast. Waar ik en iedereen in het park bezig is met een stukje ontspanning, weet je dat in die wolkenkrabbers iedereen hard werkt en hoopt genoeg te verdienen om ergens in de buitenwijken van New York te kunnen wonen. Het hart van Manhattan is immers alleen voor de allerrijksten weggelegd.
Central Park Zoo en meer filmlocaties
Ik ben amper halverwege. Er is nog zoveel te zien. De beroemde Central Park Zoo staat sowieso op het programma. Ik ben geen fan van dierentuinen, ook geen fan van Disneyconcurrent DreamWorks en toch hebben de films van Madagascar mij té nieuwsgierig gemaakt, dat ik hier naartoe wil. Alleen al de entree – bekend van de film – maakt indruk op mij. Ik herken dingen. De leeuwenrots, de pinguïns… Verder is het er niet groot. Maar gezien de tijd die ik heb in New York, is het prima. De Central Park Zoo kan ik afstrepen.
Met mijn colaatje in de hand loop ik ook al wandelend langs indrukwekkende vijvers, paden, lanen, bomen richting de Bethesda Terrace. Ook deze trappen herken ik van diverse films. Steeds meer realiseer ik me hoe vaak Central Park het decor is geweest van blockbusters en cultfilms. Ik loop de trappen af en geniet bij de fontein van de vergezichten. Want achter de fontein is een meertje waar stelletjes romantisch vertoeven op waterfietsjes. Alles wat ik zie heb ik al eens gezien. Het enige verschil is dat andere mooie mensen mijn herinneringen op dat moment aan het invullen zijn in een decor waar ik zelf de hoofdrol in wilde spelen. Daar sta ik.
Central Park staat bij veel mensen op de bucketlist vanwege de vele films en series die er zijn opgenomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Home Alone 2. Mocht je echter in eenzelfde situatie komen als Kevin, dan is de kans groot dat je in het ziekenhuis terechtkomt.
Als een ziekenhuisopname of een bepaald medicijn in het buitenland duurder is dan in Nederland, betaalt u het verschil zelf bij. Eén nacht op de intensive care in Amerika en u bent bijna failliet. Ter vergelijking: in een Amerikaans ziekenhuis opgenomen worden met een blindedarmontsteking: € 50.000,- terwijl dit in Nederland “slechts” € 2.500,- kost. Een goede reden om voor een trip naar New York een reisverzekering af te sluiten. Op die manier kom je niet met een kater terug naar huis.
Nog veel meer herinneringen, nog veel meer New York
Ik doe nog tal van indrukken op. Ik heb precies één dag nodig om de herinnering te maken, die ik nu omschrijf. Er blijven nog tal van herinneringen in mijn hoofd zitten. Ze bereiken dit blog niet, omdat ik alweer de lengte bereik van het Bijbelboek Genesis. Tot zover Central Park.
Ik ben zo benieuwd naar jouw herinneringen over dit park. Graag zie ik je reactie tegemoet. Want New York…. zit weer in de planning!