De zomervakantie komt er weer aan en misschien wel meer dan ooit heeft men last van reiskriebels. Waar veel Nederlanders de afgelopen tijd genoegen namen met verkennen van eigen land, begint de drang om weer eens de grens over te steken steeds groter te worden. Dat is helaas nog niet zo makkelijk als vorige zomer; voor de meeste landen geldt een oranje reisadvies, met bijbehorende risico’s en verplichtingen. Gelukkig zijn er sinds 15 mei ook weer bestemmingen met een geel of zelfs groen reisadvies, en hier zullen naar verwachting steeds meer landen bijkomen. Waar moet je nog steeds op letten bij een reis naar een van deze landen?
Code oranje
De Nederlandse overheid adviseert om wel of niet naar bepaalde landen af te reizen aan de hand van kleurcodes: groen (geen bezwaren), geel (opletten), oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (ten zeerste afgeraden). Vanwege de verspreiding van het coronavirus wilde men lange tijd liever dat niemand niet-noodzakelijke reizen – zoals vakanties – maakte, waardoor de meeste landen van code oranje werden voorzien. Toch afreizen naar deze landen kan wel, maar heeft mogelijk vervelende consequenties, zoals ongeldigheid van je reisverzekering of problemen met je werkgever. Bovendien moet je voor terugkeer je laten testen op corona en na terugkomst in preventieve quarantaine.
Vakantiebestemmingen met positief bijgesteld reisadvies
Sinds 15 mei zijn er weer wat landen en gebieden die code geel toegekend hebben gekregen. Vakanties in die landen worden dan niet meer afgeraden en je hoeft bij terugkeer niet langer in quarantaine of een negatief testresultaat te laten zien. Wel dien je nog extra goed op te letten op de ontwikkelingen rondom het coronavirus en mogelijk spelen er ook andere risico’s in het betreffende land of gebied. Halverwege mei hebben de meeste Griekse eilanden, Malta, Thailand, Canarische eilanden en Balearen, Ierland, Finland, Rwanda, Portugal en enkele (Nederlandse) Caraïbische eilanden kleurcode geel. Saba en Sint-Eustatius hebben zelfs kleurcode groen.
Let op: meeste bestemmingen hebben nog eigen voorwaarden
Nederland stelt weliswaar minder eisen aan personen die terugkeren uit de code groen en geel landen, maar de betreffende landen kunnen zelf nog wel eisen stellen aan de komst van Nederlanders. Vrijwel alle landen, ongeacht kleurcode, verlangen bijvoorbeeld nog steeds dat je een testbewijs (reiscertificaat) van een recent afgenomen PCR-test met negatieve uitslag bezit. Soms is er ook sprake van een quarantaineplicht. Bekijk daarom altijd goed de recentste voorwaarden van ieder land waar je heen wil reizen.
Wat is een reiscertificaat?
Op een reiscertificaat staan de belangrijkste gegevens over jou en de afgenomen coronatest, ondertekend door de verantwoordelijke arts of medische instelling. Vrijwel alle landen vereisen bijvoorbeeld het gebruik van een NAAT-test (de PCR-test is hier de meest gebruikelijke vorm van), afgenomen maximaal 72 uur voor vertrek per vliegtuig/schip of aankomst bij de grens. Het reiscertificaat staat ook wel bekend als een reisverklaring, non-COVID-19-verklaring of COVID-vrij-verklaring.
Reiscertificaat verkrijgen via Coronasnelcheck
Via de overheid (georganiseerd door de GGD’s) kan gratis op corona worden getest, maar kan geen reiscertificaat worden verkregen. Hiervoor kan men terecht bij commerciële coronatest aanbieders. De goedkoopste aanbieder van commerciële coronatesten (verschillende soorten sneltesten en PCR-testen) is Coronasnelcheck. Coronasnelcheck heeft locaties in Amsterdam, Haarlem, Amersfoort, Utrecht, Laren, Huizen en binnenkort ook Rotterdam. Een internationaal erkend reiscertificaat wordt door Coronasnelcheck standaard geleverd samen met de testuitslag van een PCR-test, inclusief bij de prijs. De uitslag van de PCR-test samen met het reiscertificaat worden uiterlijk een dag later (voor 22:00) geleverd. Bij dringende spoed kan dit voor een meerprijs nog sneller worden geregeld.
Plan je test op tijd
Zorg dat je je coronatest met reiscertificaat goed inplant zodat deze nog geldig is op het moment dat je je vliegtuig of vakantiebestemming betreedt. Als je dit op tijd doet weet je zeker dat er nog plek is. Controleer ook altijd of er nog aanvullende voorwaarden zijn in het bestemmingsland, zoals een quarantaineplicht, en of je weer vrij kunt terugreizen naar Nederland. Het is iets meer geregel dan normaal, maar een lage prijs om te betalen om er eindelijk weer op uit te kunnen.