Onbekend Tsjechie – Leuke stops en omrijplekken.

Onbekend Tsjechie – Leuke stops en omrijplekken.

Tsjechie is voor veel mensen Praag, het Reuzengebergte of het Lipnomeer. Mooie toeristische attracties, daar niet van, maar in Tsjechie zijn er ook genoeg kleinere plaatsen die de ziel van het land huisvesten. Plaatsen waar je de historie nog in rust kunt bekijken, de sfeer voelen en als het meezit een lokaal gebrouwen vers ambachtelijk biertje drinken. Ik noem een paar voorbeelden die het omrijden of het stoppen voor een overnachting meer dan waard zijn.

Decin

Vlak over de Duitse grens in de buurt van de snelweg naar Praag ligt de plaats Decin, de laagstgelegen plaats van Tsjechie. Een stad met een lange geschiedenis, waar al in de 10e eeuw door Slavische stammen een houten vesting werd gebouwd. In de 13e eeuw werd het de vesting omgebouwd tot een stenen kasteel dat weer later tot een Renaissancekasteel werd verbouwd. Het de stad dominerende kasteel en de bijbehorende rozentuin zijn een bezoek absoluut waard. Ook de Heilige Kruiskerk is een bezichtiging waard. En voor de avond is er de Pivovarská brouwerij, voor een ter plekke gebrouwen biertje met Tsjechisch Pub-food.

Het kasteel van Decin

Het kasteel van Decin

 

Het oude stadsdeel van Decin

Het oude stadsdeel van Decin

 

De Pivovarská Brouwerij

De Pivovarská Brouwerij

Mikulov

Aan een andere grens, die in het zuiden met Oostenrijk ligt de plaats Mikulov, een centrum van wijnbouw. Behalve alweer een fraai kasteel en een mooie oude binnenstad rond een plein is hier een bezoek aan een van de vele Vinoteken de attractie. En behalve proeven kun je de wijn ook verbouwd zien worden als je een fietstocht maakt langs de in een fraai gebied gelegen wijngaarden. De stad kent voldoende accomodatie in allerlei prijsklassen.

Gezicht op Mikulov.

Gezicht op Mikulov.

Het centrale plein in Mikulov

Het centrale plein in Mikulov

Domazlice

De regio Sumava ligt in het oosten van Tsjechie, tegen de Duitse grens, Domazlice zou een omweg kunnen zijn vanaf Cesky Krumlov naar Nederland. Domazlice is een klein plaatsje dat een wandeling meer dan waard is. Mooie doorkijkjes, kerken, poortjes en fraaie huizen in zachte pasteltintjes. En een taveerne waarvan de eerste steen tussen 1100 en 1200 is gelegd. En hoewel het pand verschillende malen is afgebrand en herbouwd is de muur van de binnenplaats oorspronkelijk de oude stadsmuur. Binnen serveert de taveerne een smakelijke lunch. En er worden verschillende soorten vers bier geschonken, die door de ober met een forse klap worden neergezet.

De hoofdstraat van Domazlice

Domazlice is ook de hoofdstad van de Chodsko regio ‘het land der Choden’. Dit Slavische volk kenmerkt zich ondermeer door een unieke vorm van klederdracht, vooral op bruiloften gedragen. Het slot in het midden van de stad herbergt een museum, waarin klederdracht, historie en gebruiksvoorwerpen te bezichtigen zijn. En met wat geluk kun je in de regio een bruiloft of ander feest zien waar de klederdracht ook gedragen wordt. Het niet ver gelegen dorp is Postrekov herbergt een klein museum over de klederdracht van de Choden. Hierbij valt in het bijzonder op dat op een huwelijk gerouwd wordt omdat de bruid haar familie verlaat.

 

Klederdracht der Choden

Dobrany

DobranyTussen Neurenberg en Praag ligt de ultieme tussenstop voor de bierliefhebber. In het verder ook niet onaardige stadje Dobrany vind je Modra Hvezda. Dit is een microbrouwerij, één van de beste, zo niet de beste van Tsjechie, met een restaurant en een hotel. De bijzondere bieren van brouwmeester Petr Petruzalek, gemaakt met Saaz hop en lokaal bronwater, en een aantal malen bekroond worden alleen hiergeschonken, ongepasteuriseerd en ongefilterd. Ga je proeven, zorg voor een overnachtingsplaats want het blijft er vast niet bij één.

Het centrale plein van Dobrany

Het centrale plein van Dobrany

Bekroonde bieren

Bekroonde bieren

Kijk bij CzechTourism voor meer informatie over Tsjechie.

 

Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Theo Molenaar

Ik hou van reizen en fotograferen. Liefst lang en naar verre oorden, al ‘doe’ ik natuurlijk ook stedentrips. De mogelijkheid om mijn herinneringen te kunnen ondersteunen en delen zorgde ervoor dat fotografie een heel belangrijk element is geworden tijdens het reizen. Ik heb gemerkt dat ik er ook anders van ga kijken. En uit kijken en beleven volgen verhalen.

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.