Culinair Berlijn op de fiets

Culinair Berlijn op de fiets

Berlijn op de fiets ontdekken, wordt steeds populairder. De Duitse hoofdstad leent zich prima voor een verkenning op de pedalen. Je kunt gewoon een dag een fiets huren, maar je kunt ook mee doen aan een thematocht. Berlin on Bike organiseert fietstochten langs de Berlijnse Muur of een langs de bekendste bezienswaardigheden. Nieuw is de route Berlin Bites on Bike. Fietsen en regelmatig stoppen voor een heerlijk gerecht. In een tocht van 3,5 uur fiets je een verrukkelijke en gevarieerde maaltijd bij elkaar. Krijg je al trek?

Berlin Bites on Bike - serie fietsen van berlin on Bike © Wilma Lankhorst

Kulturbrauerie

Berlin on Bike houdt kantoor in de Kulturbrauerie in de wijk Prenzlauerberg. Als ik daar aankom, loopt gelijktijdig een Nederlandse schoolklas het grote terrein op. Zij hebben geboekt voor een fietstocht langs de (restanten van de) Berlijnse Muur. De tochten worden aangeboden in het Duits, Engels en Nederlands en duren gemiddeld drie-en-een-half uur. Op een ochtend of middag fiets je gemiddeld 17 km, als je een dagtocht boekt zijn dat er gemiddeld 22. Wij gaan een nieuwe toer uitproberen en dat Berlin Bites on Bike. Wij staan om 14.30 uur startklaar zodat we voordat de avonddrukte in de restaurants op gang komt bij ons dessert-adres aankomen. Als je er nog een bierproeverij aan vast wilt knopen moet je een uurtje extra tellen.

Berlin on Bike _ Mauergarten Bernauer Strasse © Wilma Lankhorst

Culinaire smeltkroes

Berlijn is op allerlei manieren een smeltkroes. Hier woont een ongekende mix aan culturen, je hoort op een dag wel tien verschillende talen. Al deze bewoners hebben hun eigen culinaire tradities en dat merk je door het uitgebreide restaurant aanbod. Zo kun je in Berlijn tijdens een weekendtrip gemakkelijk een rondje-om-de-wereld-eten. Wij vertrekken vanuit de Kulturbrauerie in de richting van de Bernauer Strasse. In dit deel van die stad staat nog een van de weinig overgebleven authentieke stukken van de Berlijnse Muur. Wij fietsen een park in dat later overgaat in een braak liggend terrein. En dan staan we opeens bij de Mauergarten, een interculturele groen project waar o.a. kinderen leren hoe je groenten kunt verbouwen. Tevens leren de deelnemers hoe ze groenten en fruit kunnen kweken op een verantwoorde manier. Het is eind maart en er is weinig meer te zien dan vergeten kruiden en groenten van het vorig seizoen.

Berlin on Bikes eten bij Sababa © Wilma Lankhorst

De wijk in

Terug naar de Bernauer Strasse steken we de weg over en peddelen naar onze eerste stop: Eethuis Sababa aan de Kastanienallee. De tafel staat klaar en onze gids heeft verschillende gerechten voor ons besteld, die we gezamenlijk eten (community dining). Sababa betekent ‘alles is oké’ en hier wordt volgens Israëlische tradities gekookt. De gids herinnert ons er fijntjes aan dat er nog drie gangen volgen. Ik kan je zeggen dat het eten hier ‘sababa’ is. Zelden zulke lekkere humus gegeten. Iets verderop maken we een korte tussenstop op de wijnberg van Berlijn. We staan op een kleine verhoging in Berlin Mitte. Hier staan naast het restaurant enkele wijnstokken en je hebt er een mooi uitzicht over de stad. Er wordt op kleine schaal wijn geproduceerd, onze gids raadt het ons niet aan: “Hou het maar bij het Berlijnse bier”, is zijn advies.

Berlin on Bike Aziatische tapas bij Transit © Wilma Lankhorst

Alles komt bij elkaar op Platz Rosenthal

Je ontdekt nog wat als je Berlijn op de fiets aan het ontdekken bent. Zo komen we bij Platz Rosenthal. Platz Rosenthal laat je de diversiteit van Berlijn zien in een notendop. Als je 360 graden draait zie je de grote herenhuizen van eind 1800 en begin 1900, aansluitend de nieuwbouw van na de Tweede Wereldoorlog, een stukje onbebouwd terrein met daarop een speeltuin met daarnaast enkele huize uit de DDR-tijd en de glazen flat uit de 21ste eeuw, sluit de architectuurcirkel.

Wij zijn op weg naar restaurant Transit, waar we een Aziatische variant op de beroemde Spaanse tapas gaan proeven. Ook hier worden de gerechten eerst uitgebreid gefotografeerd vóór we ze aan onze smaakpapillen toevertrouwen. Zoet en zuur, pittig en zacht, alle smaken komen voorbij. Een lekkere stop. Na het bezoek aan Transit verlaten we de wijk Mitte en fietsen we terug naar Prenzlauerberg. Een ding waar je goed op moet letten bij het fietsen in Berlijn is de tramrail. Overal rijden trams (Strassenbahnen) en overal liggen dus rails. Des te meer eethuizen we bezoeken, des te gezelliger wordt het tijdens het fietsen.

Berlin on Bike rauwe verrassingen bij Rawtastic © Wilma Lankhorst

Rauw is de trend

De grootste culinaire ontdekking doe ik bij Rawtastic aan de Danziger Strasse. Hier worden alleen vegetarische en veganistisch ingrediënten verwerkt en er wordt NIETS gekookt. Groenten en fruit worden wel gedroogd (maximaal 42 graden) en gecombineerd met heerlijke kruiden. Op de leisteen voor ons ligt een mini variant op de Tex-Mex (pas op met de rode saus!), transparante spaghetti van zeewier, een puntje notentaart met rode vruchten en een heerlijke wrap met groenten. Rawtastic organiseert ook kookcursussen. Om te presteren wat wij hier hebben gegeten, vereist wel enige culinaire vaardigheden. Het is een genot op een bord en een smaaksensatie in je mond.

Berlin on Bike jubelend einde bij Patisserie Jubel © Wilma Lankhorst

Jubelend eind

Voor ons toetje, moeten we weer op de fiets. We rijden kriskras door Prenzlauerberg en komen uit aan de Hufeland Strasse. Daar brandt een rij moderne gloeilampen in de etalage. Het warme licht nodigt ons uit en de tafel staat gastvrij klaar. We bestellen espresso, cappuccino of verse muntthee en dan … komt de chef kok binnen met een schaal vol kleurrijke kunstwerkjes. Wat we daarna proeven is bijna niet in woorden te vatten. Ik doe één poging: er ligt een truffel en daar begin ik mee. Ik verwacht een romige vulling, maar neen, de flinterdunne chocoladeschaal smelt op mijn tong en een verrukkelijke zachte karamel siroop komt vrij en tintelt mijn smaakpapillen. Wij stappen jubelend op de fiets na ons bezoek aan Patisserie Jubel.

Berlin on Bike - muurschildering Kulturbrauerei © Wilma LankhorstBerlin on Bike vind je in de Kulturbrauerei in de wijk Prenzlauerberg -Metro halte Eberswalde Straße. Geen zin in een begeleide toer, huur dan gewoon een fiets voor een dag of een dagdeel. Je krijgt dan een plattegrond èn een fietsslot mee zodat je je eigen plan kunt trekken. Het is een absolute aanrader om Berlijn op de fiets te ontdekken.

Meer weten over Berlijn kijk dan hier. Geen zin om te fietsen, pak dan de Hop-on-Hop-off bus voor een ontspannen bustocht door de stad.

Vind hier een overzicht van mijn artikelen op reistips.nl

Een andere Berlijn ervaring gaat In het spoor van David Bowie door Berlijn.

© tekst, foto’s en videoclip Wilma Lankhorst met dank aan Berlin on Bike & Visit Berlin
Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Wilma Lankhorst

Van mijn twaalfde tot mijn negentiende jaar genoot ik van mijn eerste weekend- en vakantiebaantje op een reisbureau. Aangestoken door het reisvirus volgde ik twee toeristische opleidingen en werkte als docent toerisme, hoofdreserveringen, coördinator groepsreizen en productmanager bij verschillende reisorganisaties. In 1990 heb ik het eerste gespecialiseerde toeristische communicatiebureau in ons land opgezet. In 2013 kwam een droom uit met de publicatie van ons boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo”. Met mijn partner heb ik sinds 1998 een B&B Sintanna in Nijmegen en vanaf 2013 schrijf ik wekelijks reiservaringen op mijn blog Wilma Takes a Break. Ik vind het een leuke uitdaging dat ik mijn reiservaringen nu ook als CityBlogger met je mag delen.

Overzicht van mijn artikelen

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.