Keulen in 10 beelden

  • Keulen in 10 beelden
  • Keulen in 10 beelden
  • Keulen in 10 beelden
  • Keulen in 10 beelden
  • Keulen in 10 beelden
  • Keulen in 10 beelden
  • Keulen in 10 beelden
  • Keulen in 10 beelden
  • Keulen in 10 beelden
Mini-gids met kaart van Keulen

(c) Wilma Lankhorst

Wat weet jij van Keulen?

Duitsland is op weg om de koppositie van Frankrijk over te nemen als onze meest favoriete vakantieland. Wat maakt Duitsland zo aantrekkelijk? Ik verkende een koele stad aan de Rijn waar Kölsch en Kerken met een hoofdletter worden geschreven. Met de Köln Guide mini in je hand, kun je de historische binnenstad in 30 minuten verkennen. Dit kan alleen als je straf doorloopt met een koffie To Go en onderweg geen foto’s maakt. Eerlijk is eerlijk … ik heb er twee uur over gedaan! Het resultaat van deze verlenging is dat ik nu een impressie in tien beelden met je kan delen. Zin in een Summer-Breeze? Laat je verrassen in Keulen!

Keulse Philamonie in Keulen

(c) Wilma Lankhorst

De wandeling door de historische binnenstad van Keulen begint bij de hoofdingang van de DOM (als je tenminste al een kopie van de wandeling in je bezit hebt). Als dat niet het geval is loop je eerst even naar de VVV die zit schuin tegenover de hoofdingang van de DOM. De Köln Guide mini belooft een kort trip van 30 minuten met een totale lengte van 2,5 km. Als je haast hebt moet je dit zeker doen. Het is natuurlijk leuker als je meer tijd hebt.

Als je de DOM aan de rechterkant passeert zie je het Römisch-Germanisches Museum, door het grote raam kun je een prachtig antiek mozaïek ut de Romeinse tijd zien. Links van dit museum is de doorgang naar Museum Ludwig (moderne kunst) dat op zijn beurt weer is verbonden met de Philharmonie. Door een bouwkundig akkevietje mag je tijdens repetities en uitvoeringen niet over het Heinrich Böll Platz lopen omdat je anders met je voetstappen de akoestiek verstoort.

St. Martinswinkel in Altstadt in Keulen

(c) Wilma Lankhorst

Als je boven aan de trappen van het Heinrich Böll Platz staat heb je een mooi uitzicht op de DOM en achter je strekken de Rheingarten met de Rijnkade zich uitnodigend uit. Onder aan de trappen een leuke waterpartij waar het altijd druk is op warme dagen. Loop rechts af tot aan de Grosse Neugasse.

Het is verleidelijk om de Grosse Neugasse voorbij te lopen want mijn oog word getroffen door de kleurrijke gebouwen aan de Fisch Markt. Maar toen ik dar aankwam, was ik van de route af. Dat is wel mijn specialiteit maar daarmee red ik het nooit om deze tocht in 30 minuten lopen. Dus terug en de Grosse Neugasse in op zoek naar de ‘Alter Markt’ met de fontein van Jan von Werth.

Grote St. Martin in Keulen

(c) Wilma Lankhorst

De forse toren die ik steeds inmijn ooghoek ziet is de toren van de Grote St. Martin kerk. Deze van oorsprong Romaanse kerk is al in 1172 gewijd. In de crypte zie je de restanten van de oude kerk, op de begane grond zijn afwisselend exposities. Ik loop verder via een aantal kleine straatjes (gassen) en waan me in de Middeleeuwen en kom dan toch weer op de Vismarkt. Dit is de plek van ‘Bier, Wein, Weib und Gesang’.

Ook in de Middeleeuwen werd er al flik gefeest in Keulen. Via de Eisenmarkt en de Salzgasse kom ik op de Heumarkt (niet te verwarren met het even verderop gelegen Neumarkt). Het grote ruiterstandbeeld van Koning Friedrich Wilhelm II wijst me de weg naar de Gürzenicherstrasse. Op de hoek zie ik een fort dat in 1447 al beroemd was als feestzaal. Dit is een prima moment voor een koffiepauze. Tegenover het Hard Rock Café ontdek ik een Konditorie (bakker met caféfunctie).

Keulen Gürzenich feestzaal

(c) Wilma Lankhorst

Pak op de Gürzernicherstrasse de route weer op en loop naar de Quatermarkt. Als je voor de ruïnes van de St. Alban kerk staat, kijk dan even door het hek naar de indrukwekkende kopie van het beroemde beeld van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz Het Treurende Ouderpaar. Als je verder loopt, kom je bij het Wallraf Museum (schilderkunst). In de etalage van de museumwinkel ontdek ik een groene versie van de beroemde Haas van Dürer).

Voor mij vandaag geen schilderijen maar een museum met een luchtje. In het Farina Haus wordt de geschiedenis van ket Keulse reukwater verteld. Als entreebewijs krijg je een spray van het geurwater op je pols. Ik leer dat niet het 4711 het oorspronkelijke geurwatertje van deze stad is maar dat de Italiaanse familie Farina het patent heeft op het Keulse reukwater.

Groene haas van Durer in het Wallraf Museum in Keulen

(c) Wilma Lankhorst

Omgeven door ‘Keulse Duft’ vervolg ik de route naar de Obermarspforten en kom via de Marspfortengasse op het plein van Jupp-Schmitz. Zoals Den Boch zijn ‘ Twee pinten’  eert zo herdenkt Keulen zijn carnavalszanger van weleer Jupp Schmitz. In brons gegoten zit de zanger fier achter zijn klavier.

Na dit carnavaleske intermezzo loop je in enkele minuten terug naar het DOM-plein. Je komt nu alleen vanuit een ander hoek het plein oplopen. Ook vanuit deze positie wordt de beroemdste kerk van Keulen ook veelvuldig gefotografeerd. En dan is de cirkel rond en heb ik het rondje om de kerk gemaakt. Deze mini toer is een leuke onderbreking als je met de trein een tussenstop maakt in Keulen en tijdens het wachten op de aansluiting even je benen wilt strekken. Anderzijds is deze wandeling een luchtige introductie in de rijke historie van de binnenstad van deze ooit Romeinse stad aan de Rijn.

Beeld van carnavalszanger Jupp Schmitz in Keulen

(c) Wilma Lankhorst

Tip … Keulen per trein

Overweeg eens de trein. De Duitse treinen bieden prima mogelijkheden om je fiets mee te nemen. En Keulen laat zich prima verkennen per fiets. Je kunt natuurlijk ook een fiets op het station huren via Call a Bike.  Download thuis alvast de bijbehorende app. Als je graag en veel met het openbaar vervoer reist is de Köln Card een prijsbewuste keuze. Voor € 9 reis je 24 uur met tram, bus en metro. Ik heb prima geslapen én ontbeten in hotel Flandrischer Hof , aan de rand van de Belgische wijk. Tijdens een eerder bezoek sliep ik in het prijsbewuste City Hostel Köln Riehl iets buiten het centrum aan de oevers aan de Rijn  De Köln guide mini is te koop voor € 0,20, je kunt de kaart ook online bestellen.

Wilma Lankhorst

Van mijn twaalfde tot mijn negentiende jaar genoot ik van mijn eerste weekend- en vakantiebaantje op een reisbureau. Aangestoken door het reisvirus volgde ik twee toeristische opleidingen en werkte als docent toerisme, hoofdreserveringen, coördinator groepsreizen en productmanager bij verschillende reisorganisaties. In 1990 heb ik het eerste gespecialiseerde toeristische communicatiebureau in ons land opgezet. In 2013 kwam een droom uit met de publicatie van ons boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo”. Met mijn partner heb ik sinds 1998 een B&B Sintanna in Nijmegen en vanaf 2013 schrijf ik wekelijks reiservaringen op mijn blog Wilma Takes a Break. Ik vind het een leuke uitdaging dat ik mijn reiservaringen nu ook als CityBlogger met je mag delen.

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.