Tweede kamer: ‘Mobiel bellen in het buitenland moet fors goedkoper’

Tweede kamer: ‘Mobiel bellen in het buitenland moet fors goedkoper’

Tweede Kamerleden zijn van mening dat mobiel bellen naar het buitenland fors goedkoper moet. D66-Kamerlid Jan Paternotte schreef afgelopen juli al een brief richting minister Henk Kamp met daarin het verzoek om de mogelijkheden voor een lager tarief in ogenschouw te nemen. De minister reageerde hier toen afkeurend op. Gelukkig is er wederom hoop: afgelopen week nam een meerderheid in de Kamer een motie van dezelfde Paternotte aan waarin men pleit voor een lager beltarief naar andere EU-lidstaten.

Roam Like at Home

Sinds afgelopen 15 juni zijn de roamingkosten afgeschaft. Hierbij is de traditionele toeslag die je moest betalen om in het buitenland van je internetbundel gebruik te kunnen maken, komen te vervallen. Dit punt was al jaren een heet hangijzer en met name Neelie Kroes heeft zich in de loop der jaren hard gemaakt voor een wijziging. Wanneer je nu in het buitenland op vakantie bent hoef je je qua telefoongedrag niet meer aan te passen. Je belt, sms’t en internet immers gewoon vanuit je bundel. Hierbij geldt wel de beperking dat je enkel gebruik kunt maken van je reguliere abonnement wanneer je naar 06-nummers belt die in Nederland geregistreerd staan. Besluit je om te bellen naar een mobiel nummer uit een andere EU-lidstaat, dan mogen providers nog steeds extra toeslagen in rekening brengen. Afhankelijk van naar welk land je telefoneert kunnen deze kosten aardig in de papieren lopen. Bedragen van €0.90 tot €1.90 per minuut zijn niet ongebruikelijk.

Mobiel bellen in het buitenland moet goedkoper

Diverse Kamerleden, waarvan D66-Kamerlid Jan Paternotte de voortrekker is, zijn van mening dat dit anders moet. Afgelopen juli schreef Paternotte een brief richting minister Henk Kamp met daarin het verzoek om een onderzoek in te stellen: kunnen de kosten niet omlaag, of beter nog, compleet afgeschaft worden? Nee, zo oordeelde Kamp destijds. Hij is van mening dat deze belkosten concurrentie in de hand werken en dat zodoende een mobiel abonnement te betalen blijft voor consumenten. Nu, een paar maanden later, heeft Paternotte een motie ingediend in de Tweede Kamer welke met een meerderheid is aangenomen. Onderwerp van de motie is dat internationaal mobiel bellen en sms’en vanuit Nederland naar een andere lidstaat fors goedkoper moet worden. Of Kamp dit keer wel overstag gaat, of blijft bij zijn mening, moet nog blijken.

Gratis alternatieven

Kamp was onder meer van mening dat telefoonabonnementen over de algehele linie duurder zouden worden wanneer internationale belkosten afgeschaft zouden worden. Momenteel betaal je bij een telefoonabonnement je telefoon in 12 tot 24 gelijke delen af met daarbij nog een maandelijks bedrag voor je bundel. Hoeveel en of de kosten zouden stijgen wanneer de maatregel doorgevoerd zou worden, is niet bekend. Wel wijst Kamp op alternatieven zoals FaceTime. Hiermee kun je op iPhone en iPad toestellen gratis onderling bellen. Wanneer jij met je Apple iPhone 8 bijvoorbeeld belt naar een iPad in Nederland, is er niks aan de hand. Hetzelfde geldt voor het besturingssysteem Android. Zo beschikt onder meer de Samsung Galaxy S8 over een mogelijkheid om eveneens gratis onderling te bellen.

Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Hugo Melis

Hoi, ik ben Hugo, één van de beheerders van reistips.nl. Ik neem je graag mee op mijn avonturen rond de wereld, daarnaast help ik je graag met jouw (wereld)reis via onze website.

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.