Beroemde scheve torens in Europa

Beroemde scheve torens in Europa
Walfriduskerk over Boterdiep in Nederland

(c) Hardscarf

Als je het hebt over ‘scheve torens’ zullen de meeste mensen direct denken aan de Toren van Pisa in Italië. De beroemde Italiaanse bezienswaardigheid begon al direct na de bouw in 1173 te hellen. Men bouwde vrolijk verder, met een scheve en kromme toren als gevolg.

Toch is de Toren van Pisa niet de meest scheve toren van Europa, want één van de meest scheve torens staat, jawel in ons eigen Nederland! Namelijk in het Groningse plaatsje Bedum. Hier staat de scheve toren van de Walfriduskerk, een kerktoren uit de 11e eeuw. De toren van de Walfriduskerk is met zijn 4,18 graden schever dan de Toren van Pisa (3,99 graden).

Maar wat is nu de meest scheve toren ter Wereld? Volgens het Guiness Book of World Records is dit de De Toren van Suurhusen in Duitsland, die 5,19 graden scheef staat.

5 scheve torens in Europa

Toren van Pisa in Italië

(c) Saffron Blaze

Zowel de Toren van Pisa als onze eigen Walfriduskerk genieten grote concurrentie van andere bouwwerken in Europa. Hierbij een overzicht van 5 scheve torens in Europa.

De bekendste: de Toren van Pisa

De Toren van Pisa (zie foto links) werd gebouwd in 1173 bij de Duomo di Pisa, in de gelijknamige stad Pisa. De toren is 55,85 meter hoog en weegt zo’n 14.453 ton. De huidige helling van de Toren van Pisa is ongeveer 10 graden.

Nu zul je denken maar dan is hij toch schever dan de Walfriduskerk? Over de totale lengte wel, maar dat zou qua berekening niet eerlijk zijn, want de Walfriduskerk is ‘maar’ 35 meter hoog. Bij een hoogte tot 35 meter is onze Walfriduskerk net even iets schever.

De Toren van Suurhusen in Duitsland

De Suurhusen Kirche in Duitsland

(c) Axel Heymann

Net ver van de Walfriduskerk in Bedum, ligt net over de grens bij Groningen de De Toren van Suurhusen (zie foto rechts). Deze 27 meter hoge kerktoren staat inmiddels zo’n 5,19 graden scheef, is bijna 2,15 meter verzakt.

Volgens het Guiness Book of World Records is de De Toren van Suurhusen de meest scheve toren ter Wereld!

Santo Stefano bij Campo Francesco Morosini in Venetië

De Santo Stefano in Venetië

(c) John Honeywell

Het lijkt wel of Nederland, Duitsland en Italië patent hebben op scheve torens, want een andere scheve toren in Italië is die op het Campo Francesco Morosini plein (zie foto links) in Venetië.

Deze 30 meter hoge kerktoren helt licht, iets dat bij veel gebouwen in Venetië door de jaren heen heeft plaatsgevonden.

De Oberkirche in Bad Frankenhausen

De Oberkirche in Bad Frankenhause in Duitsland

(c) Hobbyelektroniker

De Oberkirche (zie foto rechts) in Duitsland is wederom een toren die schever is dan de Wereldberoemde Toren van Pisa.

De 56 meter hoge toren in het plaatsje Bad Frankenhausen is met zijn 4,8 graden net iets schever dan de Toren van Pisa (op een hoogte van 56 meter gemeten).

De scheve toren van Oldehove in Leeuwarden

Oldehove toren in Friesland

(c) Michiel1972

Nog een scheve toren in Nederland, dit keer in de provincie Friesland. De Oldehove (zie foto links) is een 40 meter hoge kerktoren die in eerste instantie evenzo hoog moest worden als de hoge Münster in Freiburg (Duitsland).

Er werd echter besloten om op 40 meter hoogte te stoppen in verband met de verzakking, die momenteel op 1,70 meter staat. Hiermee is de Oldehove één van de meest scheve torens van Nederland.

Nog een aantal scheve torens uitgelicht

In Europa, vooral Nederland, Duitsland en Italië, zijn vele scheve (kerk)torens te vinden. Hierbij nog een beknopt overzicht van enkele andere scheve torens in Europa:

  • De Albert Memorial Clock in Belfast (Noord-Ierland)
  • De Sint Annakerk in Ząbkowice Śląskie (Polen)
  • De Mauritiuskerk in St. Moritz (Zwitserland)
  • De San Martino in Burano (Italië)

Weet jij nog een interessante scheve toren? deel deze dan met ons via onderstaand commentaarformulier! Wij stellen iedere inzending zeer op prijs!

De foto’s in dit artikel zijn eigendom van Hardscarf (Walfriduskerk), Saffron Blaze (Pisa), Axel Heymann (Suurhusen), grey0beard (Santo Stefano), Hobbyelektroniker (Oberkirche) en Michiel1972 (Oldehove).
Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Reistips.nl Redactie

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.