Kosten wereldreis – Wat kost het maken van een wereldreis?

Kosten wereldreis – Wat kost het maken van een wereldreis?

Het is een heerlijk vooruitzicht: een reis rondom de wereld! Relaxen langs het strand in Nieuw-Zeeland of op spannende safari door het bijzondere Tanzania. Vanzelfsprekend hangt er een prijskaartje aan deze reis, maar dit is vaak in het duister tasten. Hoeveel ben je nu kwijt voor een wereldreis?

Wat speelt er mee bij de berekening van een wereldreis?
Er zijn een aantal belangrijke factoren die leiden tot de hoofdzakelijke kosten van een wereldreis. Je kunt jezelf een aantal vragen stellen. Hoelang wil je op reis? Welke bestemmingen wil je aandoen? Kies je voor een luxe reis of ga je het avontuur aan op de primitieve manier? Hoe wil je dagelijks uiteten of kook je ook zelf? Kan je direct vertrekken of dien je de reisuitrusting nog aan te schaffen? Het zijn cruciale vragen, waarbij je met de antwoorden al tot een ruime schatting van jouw kosten kunt komen. Deze kosten kunnen erg verschillen. Er zijn reizigers die met gemak in een half jaar tijd er € 20.000,- doorheen jagen, maar er zijn ook verhalen bekend waarbij er met een beperkt budget van € 8.000,- 6 maanden wordt gereisd.

Het is een slim plan om op voorhand een overzicht te maken met de te verwachten kosten. Op deze manier weet je welk bedrag je ongeveer bij elkaar dient te sparen. Daarnaast is het ook handig om dit schema tijdens de reis bij de hand te houden, om te kijken of je nog binnen je budget zit. Een goede manier om alles overzichtelijk in kaart te brengen is een overzicht per land of continent. De kosten per bestemming kunnen namelijk erg uiteenlopen.

Wij hebben voor jou alvast een beknopt schema gemaakt met de onderdelen die je kunt opnemen in je schatting:

• Vliegtickets – wat is de gemiddelde prijs?
• Visum – wat kost een visum en dien je dit vooraf of aan de grens te betalen?
• Vaccinaties – welke vaccinaties worden geadviseerd en kan je deze kosten declareren bij je verzekering?
• Overnachten – hoeveel nachten wil je blijven per bestemming en wat zijn de gemiddelde kosten per nacht?
• Eten en drinken – hoeveel dagen blijf je op de bestemming en wat is de gemiddelde prijs?
• Activiteiten – hoeveel dagen blijf je op de bestemming en wat zijn de gemiddelde kosten van activiteiten?
• Onvoorziene kosten – tel het totaal bedrag van bovenstaande onderdelen bij elkaar op en neem daar 10% van als bedrag te besteden aan onvoorziene zaken

Nu je alle kosten in kaart hebt gebracht moet je ook de kosten die je voorafgaand aan de reis hebt gemaakt er bij optellen. Denk aan een backpack, kleding enzovoort. Je kunt je hier goed in vergissen!

Kosten voorafgaand aan de reis
Je kunt je kosten verspreiden over een aantal maanden, maar soms laat de planning het niet anders toe en ben je in één klap veel geld kwijt. Sommige kiezen voor een wereldticket en spreiden daardoor de kosten. Zij hebben vooraf een flinke uitgave, maar kunnen tijdens de reis wat meer spenderen. Andere willen liever onbezorgd genieten en kopen pas een ticket wanneer de laatste reisdag in zicht komt. Dit houdt wel in dat je tijdens de reis altijd geld apart moet zetten voor deze grote uitgave.

Vaste uitgaven waar je altijd mee te maken krijgt voordat je nog maar een stap buiten de deur hebt gezet zijn: een goede verzekering, uitrusting, visa, vliegtickets en de nodige vaccinaties.

Een goede verzekering
Belangrijk voor een wereldreis is het regelen van een goede reisverzekering. Een onderdeel waar je zeker niet op moet besparen! Wanneer je goed verzekerd bent ga je met een gerust gevoel op pad. Mocht je een ongelukje hebben, ziek worden of een ander incident dan wil je vanzelfsprekend dat de kosten worden vergoed. Ook als je te maken krijgt met diefstal is het fijn te weten dat de kosten worden gedekt en wanneer in geval van nood je terug naar Nederland moet je je overige plannen met een gerust hart kunt cancelen.

Je hebt de keuze uit verschillende soorten reisverzekeringen. Hoe uitgebreider het pakket, hoe duurder de premie. Je kunt verzekeren voor zorg, annulering van de reis, diefstal van eigendommen, maar bijvoorbeeld ook voor arbeidsongeschiktheid. Aan de hand van jouw eigen wensen valt de premie te bepalen. Kies je voor een basis verzekering dan ben je minder dan 10,- per maand kwijt. Ga je een stapje verder, waarbij je ook arbeidsongeschiktheid toevoegt, dan wordt er al snel € 200,- per maand gerekend. De keuze is aan jou.

Goed om te weten is dat de dekking van je ziektekosten per aanbieder kunnen verschillen. Het is belangrijk te controleren in hoeverre jouw zorgverzekering gemaakte kosten in het buitenland dekt. Er zijn zorgverzekeringen met een uitgebreide buitenland module, welke je zelfs aan en uit kunt zetten. Ideaal wanneer je een aantal maanden weg gaat en de rest van het jaar de verzekering niet nodig hebt.

De benodigdheden voor op reis
De kosten die je kwijt bent aan je uitrusting hangen onder andere af van welke bestemming je gaat aandoen tijdens je reis. Wellicht heb je al spullen van een eerdere reis die je nogmaals kunt gebruiken, dat scheelt al aanzienlijk in de kosten. Wanneer je kiest voor een avontuurlijke reis met een backpack, dan is de uitrusting vrij uitgebreid en kostbaar. Denk bijvoorbeeld aan een tent, slaapzak, klamboe, matje enzovoort. Een kwalitatief goede slaapzak gaat al snel voor €100,- over de toonbank, hetzelfde geldt voor een stevige backpack. Een goed paar wandelschoenen kost al snel €250,- en dan heb je ook nog passende kleding nodig zoals een windjack, broeken en shirts.
Het lenen van uitrusting hoort tot de mogelijkheden en het bespaart een hoop kosten. Kijk eens rond bij vrienden of familie, misschien hebben zij nog een goede tent liggen of mag je een gasbrander lenen. Als deze mogelijkheid er niet is, en je alles zelf dient te betalen, reken dan maar op een kleine €1000,-. Kies je voor kwaliteit, dan heb je het voordeel dat de spullen voor een langere tijd mee gaan en je deze uitgave slechts eenmalig zal hebben.

Vliegtickets
De grootste kostenpost zijn hoogstwaarschijnlijk de vliegtickets. Natuurlijk hangt dit sterk af van de keuze van jouw bestemmingen en hoeveel bestemmingen je wilt aandoen tijdens je wereldreis. Als je op slechts 1 continent blijft en bijvoorbeeld heel Azië doorkruist zullen de kosten meevallen. Wanneer je meerdere continenten wilt aandoen zullen de kosten voor de tickets sneller oplopen.

Eerder hebben wij een artikel geschreven over de mogelijkheid tussen een wereldticket of losse tickets. De kosten hiervan kunnen ontzettend verschillen. Zo is het mogelijk een route te kiezen die gunstig ligt ten opzichte van standaard wereldtickets. De prijzen liggen dan rond de €1.500,- per ticket. Natuurlijk geldt hier ook: hoe uitgebreider de reis, hoe duurder de tickets. Ligt jouw gekozen route niet zo voor de hand, dan is het verstandiger te kijken naar losse tickets. Een gemiddelde prijs waar je rekening mee dient te houden is rond de €2.500,- per persoon.

Visum
Veel landen die je tijdens een wereldreis kunt bezoeken eisen een visum bij binnenkomst. Hoe je deze visa aanvraagt verschilt per land. Sommige dien je ver van te voren aan te vragen, terwijl andere landen op de luchthaven visa verschaffen. Een visum is vaak niet duur, hooguit een paar tientjes. Maar wanneer je meerdere visum-plichtige landen gaat bezoeken kan het al aardig oplopen in de kosten. Houd er daarom rekening mee dat je geld opzij zet voor de visa. Om goed op de hoogte te zijn van de juiste kosten kan je van te voren de prijzen online opzoeken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Visum kosten wereldreis

Vaccinaties
De continenten Afrika, Azië en Zuid-Amerika vragen de nodige vaccinaties. De kosten hiervoor lopen sterk uiteen. Je betaalt voor een standaard DTP vaccinatie €27,-, voor een Hepatitis A inenting €58,- en malariapillen zijn al snel meer dan €100,-.
Welke inentingen aanbevolen zijn voor de bestemmingen die je wilt aandoen hoef je niet zelf uit te zoeken. De GGD kan die eenvoudig aan jou uitleggen tijdens een afspraak. Aan de hand van jou te reizen route worden de aanbevolen vaccinaties voorgelegd. Deze afspraak bij de GGD is niet gratis, de kosten hiervoor verschillen per gemeente. Ook is het slim te kijken of jouw zorgverzekering de vaccinaties (deels) vergoedt.

De kosten tijdens de wereldreis
Het geld wat je kwijt bent tijdens je wereldreis hangt vanzelfsprekend af van de bestemmingen, stijl van reizen en de duur van je reis. Ga je enkel naar Azië, dan zullen de kosten op zich meevallen. Zuid-Amerika is bijvoorbeeld veel duurder en dat zal je moeten incalculeren in je begroting. Om je een idee te geven hebben we een kostenplaatje voor je geschetst. Het is slim om onderscheid te maken tussen de goedkopere, gemiddelde en duurdere bestemmingen.

Azië (relatief goedkopere landen)
Er zijn een aantal goedkopere landen in Azië. De gemiddelde kosten per persoon liggen daar rond de €20,- á €40,- per dag. Je kunt er voor rond de €10,- overnachten en eten lukt je wel voor €7,50 per dag. Deze bedragen horen bij een backpack reisstijl. Kies je liever voor iets meer luxe met bijvoorbeeld een privé slaapkamer, dan liggen de kosten iets hoger. €40,- per dag is dan een bedrag waar je rekening mee dient te houden. Vergeet ook niet de kosten die je kwijt bent aan taxi’s of openbaar vervoer of entreekosten voor bezienswaardigheden zoals een museum.

Zuid-Amerika (gemiddeld geprijsde landen)
Zuid-Amerika is relatief duurder dan Azië, maar de kosten zijn nog niet te vergelijken met landen in het westen. De gemiddelde kosten die je als reiziger kwijt bent per dag liggen rond de €40,- á €60,-. Overnachten kost ongeveer €25,- per nacht, lekker eten kan je al voor €15,-. De kosten voor vervoer en activiteiten liggen wel hoger dan in Azië, houd hier rekening mee.

Australië, Nieuw-Zeeland, Afrika en Japan (relatief dure landen)
De landen in Oceanië, (deels) Afrika en Japan zijn beduidend duurder om te reizen dan de eerder genoemde continenten. Zolang je kiest voor een hostel blijft het betaalbaar, maar wanneer je overnacht in een hotel wordt het al snel erg prijzig. Reizen in deze landen kan je het beste wanneer je kiest voor een hostel en zelf koken. Toch zijn bedragen tussen de €60,- en €100,- per persoon per dag heel redelijk. Je reist in bijvoorbeeld Australië ook veel over land, de afstanden zijn erg groot dus je betaalt ook sneller meer voor vervoer. Interne vluchten daarentegen zijn wel goed betaalbaar.

Doorlopende kosten thuis
Kosten die je ook in je budget moet opnemen zijn de kosten die doorlopen in de tijd dat je niet in Nederland bent. Het grootste gedeelte van de lasten zal komen te vervallen zodra je op reis bent, maar de zorg- en reisverzekering zijn zeker een kostenpost. Evenals een eventuele hypotheek of andere vaste lasten.

Ga je sparen of lenen?
Hoeveel geld je apart dient te leggen voor een wereldreis hangt van een aantal factoren af. Natuurlijk zijn je inkomsten van belang, ook de bestemming van de reis, de duur en de manier van reizen spelen een grote rol. Ook de spullen die je nog dient te kopen dien je te begroten.
Met een betaalde baan lukt het je sneller om het bedrag bij elkaar te hebben dan wanneer je nog studeert. Alles hangt af van de keuzes die je maakt vooraf en tijdens de reis. Kies je voor luxe of low-budget? Wil je veel ondernemen of houd je het simpel? Geef je normaliter veel geld uit op reis of probeer je zuinig te leven? Dit zijn belangrijke vragen die jou van een antwoord voorzien om te sparen of een kortstondige lening af te sluiten voor jouw reis.

Hoelang moet je sparen?
Aan de hand van een aantal ervaringen van reizigers hebben we een aantal richtlijnen: Voor een wereldreis van enkele maanden is flink sparen gewenst. Een reis van een halfjaar vraagt ook om een spaartermijn van een halfjaar. Wil je liever langer dan een jaar weg, dan ben je al snel een jaartje of 2 aan het sparen. Wil je toch langer weg, dan kun je ook kiezen voor een doorlopend krediet. Op deze manier heb je toch voldoende liquide middelen hoef je je niet druk te maken om ook tijdens je wereldreis nog te moeten gaan werken.

Zodra je plannen hebt om een wereldreis te gaan maken is het verstandig te kiezen voor een persoonlijk budgetplan. Ga na welke kosten je gaat maken en waar je op kunt besparen. Zo kan je zien hoeveel geld je ongeveer nodig zult hebben en hoelang je hier over dient te sparen.

Totale kosten voor een wereldreis
De kosten voor een wereldreis zijn van ontzettend veel factoren afhankelijk. Het is daarom lastig de vraag te beantwoorden hoeveel een wereldreis kost. Per persoon verschilt dit bedrag en kan het mee- of tegenvallen. Een backpacker zal goedkoper kunnen reizen en zal met €10.000,- een half jaar kunnen reizen. Een reiziger die graag wat comfortabeler reist heeft eerder €20.000,- nodig om dit in een halfjaar te kunnen realiseren.

Dit artikel is tot stand gekomen samen met MoneYou
Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Reistips.nl Redactie

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.