Met de auto rondreizen door Zweden

 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden
 • Met de auto rondreizen door Zweden

Als je mij ooit in een aflevering van Ik Vertrek zou zien, dan reis ik af naar Zweden. De rondreis die ik deze zomer met mijn gezin heb gemaakt, bevestigt maar weer eens mijn voorliefde voor dit prachtige land. Fantastische kliffen met vergezichten, wonderschone natuur, mooie zonsondergangen bij de meren, een liefdevol reisgezelschap en de tal van gastvriendelijke Zweden die we tijdens de reis hebben ontmoet zijn zomaar een aantal bijzondere elementen die deze rondreis onvergetelijk maken.

Rondreizen door ZwedenEen rondreis langs onze vrienden in Zweden

Het aantal keer dat ik in Zweden ben geweest, kan ik inmiddels niet meer op twee handen tellen. Toch verraste me het Scandinavische land mij ook dit jaar weer. Normaal blijf ik steken in een aantal steden langs de kuststrook in het zuidwesten van Zweden. Rondom Malmö woont mijn familie en een goede vriendin en in Göteborg woont misschien wel mijn allerbeste vriendin Jenny. Zij is echter verhuisd naar Helsingborg en dat maakt dat ik die drie steden inmiddels aardig ken.

Rondreizen door ZwedenOp de bucket list: Stockholm

Mijn vrouw kent inmiddels ook de meeste van mijn vrienden. Zij zijn – en zo vriendschappelijk zijn Zweden – inmiddels ook haar vrienden. En dat dankzij een aantal reisjes naar Göteborg, Helsingborg en Kopenhagen. Kopenhagen is natuurlijk geen Zweden, maar wel een ideale stad om over te kunnen steken naar vrienden in Malmö en familie in Lund. Toen we besloten dit jaar met de kinderen naar Zweden te gaan, hebben we onszelf beloofd meer te ontdekken dan de plekken die we al kennen. Zo stond Stockholm hoog op de bucket list. Dat betekent wel een flinke oversteek vanaf de voor ons zo gebruikelijke westkant. Als je vanaf daar toch weer naar Nederland moet, kunnen we net zo goed onze vrienden bezoeken in Växjö en Malmö. Zo gezegd, zo gedaan.

Feiten & cijfers

De volledige route liep van Apeldoorn naar Hamburg (1 overnachting), Kopenhagen (1 overnachting), Helsingborg (2 overnachtingen), Göteborg (2 overnachtingen), Falköping (1 overnachting), Oslo (2 overnachtingen), Karlstad (1 overnachting), Stockholm (2 overnachtingen), Växjö (1 overnachting), Malmö (2 overnachtingen) en weer Kopenhagen (2 overnachtingen). Van daaruit zijn we rechtstreeks teruggereden naar Apeldoorn.

Rondreizen door ZwedenFerry-overtocht tussen Duitsland, Denemarken en Zweden

Tijdens de reis betaalden we € 189,- retour voor de ferry van Puttgarden naar Rødby en v.v. We hadden vooraf gereserveerd. De flexibele tickets zijn op basis van een tijd te reserveren, maar als je eerder of later komt, kan je gewoon aanschuiven zonder meerkosten (behalve als je een andere dag komt). De overtocht duurt ca. 45 minuten. Vervolgens betaalden we 405 Deense Kronen (ca. € 54,-) voor de boot van het Deense Helinsgør naar het Zweedse Helsingborg. Die overtocht duurt ongeveer een kwartier.

Tol in Oslo

Onderweg moesten we ook nog tol betalen in Oslo. Er zijn weliswaar geen poortjes, maar je wordt geflitst. Een keer of 3. Des te meer je in de kern van de Noorse hoofdstad komt, des te duurder de tol. Het duurste poortje kostte ons 32 Noorse Kronen, ruim € 3,-. Let wel: je hoeft dit niet direct te betalen. De rekening wordt achteraf aan je verstuurd.

Rondreizen door ZwedenDe brug tussen Denemarken en Zweden

Terug zijn we over de Öresundbron gereden, de brug tussen Malmö en Kopenhagen. Kosten 390 Deense Kronen, zo’n € 52,50. De tol hier is dus goedkoper, dan de eerder genoemde ferry-overtocht tussen Helsingør en Puttgarden. De route langs de kust van Kopenhagen naar Helsingør is er echter één om van te genieten en is daarmee veel boeiender dan de enigszins doelmatige oversteek via de brug.

Overnachten in Scandivanië

Al met al waren we 18 dagen, 17 nachten onderweg. Van de 17 nachten sliepen we er 11 bij vrienden. We verbleven in 3 Scandinavische hoofdsteden. Alleen in Kopenhagen deden we dat gratis bij vrienden. In Oslo verbleven we in een luxe hotel, terwijl we in Stockholm net zo makkelijk voor de eenvoud van een camping zijn gegaan. Andere hotelovernachtingen genoten we in Hamburg (Duitsland) en Karlstad (Zweden).

Rondreizen door ZwedenDe auto

Het totaal aantal kilometers bedroeg 3.755 inclusief de kleine toertochten. We hebben in totaal 5 keer getankt (ca. 55 liter diesel), waarvan de vierde keer voor driekwart. Van de laatste tank hielden we nog ruim de helft over. Hoewel de auto zeer zuinig rijdt, bood vooral het winderige en heuvelachtige stuk tussen Falköping en Oslo veel weerstand. Dat zagen we snel terug in de benzine.

Alleen op de grens tussen Denemarken en Zweden werden onze paspoorten serieus gecontroleerd.

Parkeren in Zweden

Belangrijk om te weten is dat je in Zweden altijd met de rijrichting mee parkeert. Dat bleek voor ons de harde les van 600 Zweedse Kronen, ruim € 60,- op het einde van onze vakantie. In het non-toeristische plaatsje Svedala, nabij Malmö parkeerden we namelijk in een leeg vak aan de linkerzijde van de weg. Omdat je er zo in kon rijden, leek het mij praktisch om de auto in het vak te steken, tegen de rijrichting in. Dat is in Zweden absoluut verboden. Hoewel volgens onze vriendin iedereen dit in het dorp doet, werd ons duidelijk de les gelezen d.m.v. een boete. Verder is een parkeerschijf noodzakelijk als je in Zweden reist. Veel parkeerplaatsen gaan op tijd. Parkeerplaatsen met automaat kan je meestal met de pin te betalen.

Rondreizen door ZwedenBetalen in Zweden

Tijdens onze reis door Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben we bijna alles met de pin betaald. Ik heb gedurende de reis door Zweden slechts één keer geld gepind om de kinderen wat cash als zakgeld te kunnen geven. In praktisch alle winkels kan je pinnen met je pinpas. Let op: je pas moet wel het Maestro-logo hebben. Ook creditcards worden volop geaccepteerd. Zelfs parkeermeters zijn te betalen met de pinpas en bij alle benzinepompen betaalden we zorgeloos met de pin. In de meeste steden vind je voldoende pinautomaten om aan cash geld te komen.

Rondreizen door ZwedenMeer blogs

Gedurende de 3.755 kilometer die we door Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben we natuurlijk veel gezien en beleefd. Daarom zal ik de komende tijd de bijzondere plekken en bezienswaardigheden stuk voor stuk beschrijven. Je kunt hier al een uitgebreid blog lezen over Helsingborg. Er volgen er dus nog meer. Van een dagje genieten op de eilandjes van Göteborg tot de prachtige route naar Växjö, van de schitterende hoofdstad Stockholm tot een dagje Tivoli in het Deense Kopenhagen. Genoeg avonturen, genoeg verhalen.

Op reis met Thule

De rondreis door Zweden werd mede mogelijk gemaakt door Thule. Van hen kregen we een handige backpack en een ruime dakkoffer ter beschikking om deze tijdens ons reis te testen. Beide producten hebben we als zeer goed ervaren, maar daarover zullen we de komende tijd meer vertellen.

Rondreizen door Zweden

De foto’s in dit artikel zijn van Randy Gasper. De rondreis door Zweden is mede mogelijk gemaakt door Thule
Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Randy Gasper-Rothengatter

Als klein jongetje wilde ik altijd al reizen. Reizen is ontdekken. Reizen is delen. Delen wat je onderweg leert, delen wat je ziet en delen wat je daarbij voelt. Naast de mooiste gebieden en de vele bezienswaardigheden, zijn het de mensen die vaak de meeste indruk op mij maken. Elke manier van leven, van zijn en van denken werkt inspirerend op mij. Dat is waarom ik reis.

Overzicht van mijn artikelen

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.