Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg

 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg
 • Zon, zee en natuur in het Zweedse Helsingborg

Ik ben op rondreis door Zweden. Om daar te komen maken we onderweg een stop in Hamburg en in Kopenhagen. In de hoofdstad van Denemarken bezoeken we vrienden, die we later op de terugreis niet meer zullen zien. Vandaar dat we perse een stop inlasten in de stad waar sprookjes tot leven komen. Hierover later meer. Eenmaal de vrienden gezien en een stadstour langs wat nieuwe highlights verder – ook hierover later meer – zetten we langs de Deense kuststrook koers richting Zweden. We vermijden de inmiddels beroemde Oresundbrug om een meer pittoreske route te rijden richting Helsingør. Daar pakken we voor 405 kronen met ons gezin de boot. In slechts 20 minuten zetten we voet aan Zweedse bodem: Helsingborg.

De stad bezochten we eerder met reistips in december. Het was toen koud, nat en guur en toch zagen we door al deze heftige weerelementen al de potentie van een mooie streek. Nu, hartje zomer, blijkt dat vermoeden bevestigd. We treffen het, want als wij Helsingborg bezoeken, blijkt de ernstige regenval achter ons te liggen en wijkt de zon amper van onze zijde. Eerlijk is eerlijk; de zon brengt altijd iets extra’s met zich mee. En de zon maakt van Helsingborg dan ook meteen een prettige stad.

Helsingborg - StadhuisDunkers Kulturhus

De bezienswaardigheden van Helsingborg zijn op één hand te tellen. We gaan er even een paar af. In de haven is er om te beginnen een bijzonder plekje bij het zogenoemde Dunkers Kulturhus. Achter dit gebouw bevindt zich een pier met een haven. Aan het begin van de pier ligt een kleine ronde cirkel, die met trapjes naar beneden gaat. Hier vind je een kompas. Als je hierop gaat staan met je gezicht naar de treden en je spreekt hier hardop je zinnen, dan worden je zinnen versterkt alsof je in een klein amfitheater staat. Het wordt ook wel de Echotrap genoemd.

Het centrum met de Mariakerk

Vanaf hier loop je weer terug richting het centrum. Als je je langs de winkeltjes waant kom je vanzelf bij een soort plein met als centraal middelpunt de Mariakyrkan (Mariakerk). De kerk is gebouwd rond 1.100 na Chr. en is verreweg de oudste van de stad. We willen graag even binnen kijken, maar een familie heeft op dat moment de kerk gereserveerd voor een ceremonie. Jammer, want ik hou van kerkorgels en had graag even een blik geworpen om het exemplaar dat hier aanwezig is. We moeten het met een blik door de ramen doen. Die blik is al minstens de moeite waard.

Helsingborg - Kärnan TorenKärnan Toren met Park Slottshagen

Slenterend door het centrum kan je bijna niet om de Kärnan Toren heen. De toren is duidelijk zichtbaar, maar om er te komen moet je met een trap zo’n 35 meter omhoog. Het vergt een beetje doorzettingsvermogen, maar voor een ervaren wandelaar is het peanuts. De Toren is gebouwd in de Middelleeuwen. In het toeristenseizoen (hoogseizoen) is de toren van binnen te bekijken. Eventueel kan dat met een Engels sprekende gids. Het uitzicht vanaf hier is schitterend. Het geeft je dan ook enig idee, dat vanuit deze hoogte de vijand in de vroegere eeuwen goed te zien was vanaf dit punt. Hier ligt tevens een schitterend park genaamd Park Slottshagen.

Overtocht HelsingörMet de boot naar Helsingør

Nu sta je weliswaar boven, maar een andere leuke bezienswaardigheid is Helsingør. Hé, kwamen we daar niet vandaan? Jazeker wel. Als je voorafgaand aan de oversteek van Denemarken naar Zweden deze stad niet bezoekt, is het de moeite waard om dat alsnog te doen. Met dezelfde ferry kan je als voetganger voor 189 Zweedse Kronen (ca. 20 euro) de oversteek maken. De prijs geldt voor een retour. Je treft in Helsingør een leuk winkelstadje, dat stukken goedkoper is als Zweden. Vooral als je alcohol wilt kopen. Verder is het centrum vooral een leuke verzameling mooie typische Deense huisjes annex winkeltjes. Het meest imposant is hier kasteel Kronborg. Het kasteel is nu in handen van de Denen en ligt ook op Deens grondgebied. Het vertelt de geschiedenis van het kasteel en de rol die het heeft gespeeld voor zowel de Denen als de Zweden.

Kullaberg - vuutorenMölle en de vuurtoren op Kullaberg

Tijdens ons verblijf naar Helsingborg maakten we niet alleen dit uitstapje. We rijden ruim 30 minuten langs de kust richting het noorden. Daar vinden we Mölle. Dit kleine havenstadje kruipt van onder langs het water beetje bij beetje omhoog. Als je de weg omhoog vervolgt kom je uit in het nationale park Kullaberg. Met het mooie weer blijken meer mensen dit natuurgebied te hebben gevonden. We lopen met het op naar het uiterste puntje van dit gebied. Daar staat een vuurtoren die zijn licht over de zee laat schijnen. Naast de vuurtoren staat nog een model vuurtoren vanuit de oudheid. Het lijkt nu meer een speelattribuut, maar het geeft aan hoe men vroeger de schippers probeerde te waarschuwen dat hier het land begon. Stiekem fantaseren we dat we toch een beetje op een soort fjord zijn. Het uitzicht hier is fantastisch.

Mölle - jachthavenLokale specialiteiten in Saluhall Höganäs

Na dit stukje prachtig natuurspektakel dalen we weer langzaam zuidwaarts af richting Höganäs. We hebben vooraf wat huiswerk gedaan en wensten in deze kleine havenplaats met zo’n 13.500 inwoners de “mini-mall” Saluhall te bezoeken. Hier vind je als het ware een soort fabriekshal waar de oude industrie het decor vormt van trendy kleine winkeltjes. Er wordt hier van alles wat verkocht, maar de grootste aanwezige hier is toch wel een soort supermarkt met veel streekproducten. Van honing tot lokale bieren, van vers vlees tot huisgemaakt brood, hier kan (h)eerlijk en vers gegeten en gedronken worden. Er is ook een restaurant waar je volgens de reviews op TripAdvisor heerlijk kunt eten. Dat doen wij dan ook. Voor 259 Zweedse Kronen (ca. 28 euro p.p.) kan je onbeperkt eten van het buffet. Dranken zijn niet inclusief, alleen het tapwater. Kinderen eten met korting. Wat je naast de horeca hier terugvindt, zijn leuke kledingzaakjes, winkeltjes met typische Zweedse hebbedingetjes, speelgoed en vooral ook keramiek, een product waar de streek bekend om staat.

De bikertent Garage Bar

Aan de overzijde van Saluhall vind je de Garage Bar. Even lijkt het alsof we ons op een roadtrip door de Verenigde Staten begeven. Je komt binnen in een echte bikerbar. Of eigenlijk niet echt, want er is geen biker te bekennen. Het zijn vooral mensen uit de regio die speciaal hier naar toe komen. Het personeel ziet er allemaal stoer uit. Net bikers. Vandaar… je weet wel. En net als echte bikers hebben de mensen van de bediening veel tattoos. Het interieur is als een echte American diner. Tijdens deze rondreis eet ik hier niet. Het is afgeladen en voor ons is echt geen plek meer. In december at ik hier wel. Ik ben toen even van mijn vegetarisch geloof afgestapt om professioneel voor dit blog de door de locals geroemdeburgers te proeven. Het smaakt uitstekend en het is bovendien goed betaalbaar. Een echte burgerprijs van rond de € 15,- inclusief lokaal bier. Ca va!

Helsingborg - HavenHelsingborg: 3 dagen vol vermaak

En zo zie je maar. Een beetje zon doet wonderen. In korte tijd ontdekken we ontzettend veel in en rondom Helsingborg. Een stad dat in Zweden vooral bekend staat als badplaats en tijdens de zomer vooral veel Zweden trekt. Voor ons was de temperatuur te laag om te genieten van het strand. Maar zelfs zonder strand vermaken we ons hier drie volle dagen. Tijd om Helsingborg achter te laten. Op naar een nieuw avontuur in Göteborg. Dat is voor mij een beetje naar huis. Kijken hoe thuiskomen dit keer voelt.

Tip: Oresundbrug

Je kan natuurlijk ook via de Oresundbrug vanaf Kopenhagen oversteken naar Malmö in Zweden, zodat je vanaf daar langs de kust of via de snelweg verder kunt reizen naar Helsingborg. Voor de Sontbrug betaal je € 48,- per enkele reis (ruim 350 Deense Kronen) als je met een auto en gezin de oversteek maakt. De route via Denemarken met oversteek vanaf Helsingør is echter veel leuker. Daarbij kan je nog enigszins profiteren van taxfree winkelen op de boot. Een traditie die je gegarandeerd overslaat als je via de brug reist.

Thule

Deze rondreis maak ik in samenwerking met Thule. Dankzij dit Zweedse merk draag ik mijn bagage mee in schitterende rugtassen. Hierover vertel ik je volgende keer meer. Waar we tijdens het reizen vooral van genieten is de dakkoffer van Thule, de Touring M 200. Je zou vermoeden dat het hier om een inhoud van 200 liter gaat, maar de dakkoffer heeft toch echt 400 liter ruimte. Precies de ruimte die we nodig hebben voor al onze campingspullen (zelfopblaasbare matrassen, tafel met stoeltjes, extra stoeltjes, thermosmatjes, slaapzakken, pomp, gasbrander en meer. Dankzij deze handige tool, kunnen de dagelijkse spullen gewoon achterin de achterbak en voor mij nog prettiger; ik heb via mijn achteruitkijkspiegel nog zicht op de weg achter me. Wel zo lekker, vooral op die racebanen in Duitsland. Meer indrukken lees je binnenkort. Zowel over al deze spullen als ook onze reis.

Uitzicht op Mölle met Thule

Met andere woorden: wordt vervolgd!

De foto’s in dit artikel zijn van Randy Gasper. De reis is mede mogelijk gemaakt door Thule.
Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Randy Gasper-Rothengatter

Als klein jongetje wilde ik altijd al reizen. Reizen is ontdekken. Reizen is delen. Delen wat je onderweg leert, delen wat je ziet en delen wat je daarbij voelt. Naast de mooiste gebieden en de vele bezienswaardigheden, zijn het de mensen die vaak de meeste indruk op mij maken. Elke manier van leven, van zijn en van denken werkt inspirerend op mij. Dat is waarom ik reis.

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.