Ierland: tips voor een onvergetelijke vakantie

Ierland: tips voor een onvergetelijke vakantie

Ierland is één van de meest bijzondere landen in het Verenigd Koninkrijk. Er is in Ierland ongelooflijk veel te zien en te beleven. Vooral de prachtige ongerepte natuur maakt bij toeristen erg veel indruk. Het uitgestrekte groene heuvellandschap met talloze valleien en spectaculaire bergen zorgen voor prachtige vergezichten. Maar behalve de natuur is er in Ierland nog veel meer te zien. Hieronder geeft vakantiejager enkele tips wanneer je op vakantie gaat naar dit bijzondere land!

Dublin
Eigenlijk heb je minstens een paar dagen nodig om al het moois in de hoofdstad van Ierland te bekijken. Wandel rond op de tot de verbeelding sprekende Dublin Bay of breng een bezoek aan de wereldberoemde St. James Gate brouwerij. Midden in het centrum van de stad ligt Dublin Castle, een enorm en indrukwekkend kasteel dat maar liefst 44.000 vierkante meter beslaat. Liefhebbers van musea komen in de hoofdstad van Ierland ook helemaal aan hun trekken. Je vindt er namelijk talloze musea waarvan het Irich Museum of Modern Art wellicht de meest bijzondere is. Rust tussendoor even uit in één van de vele stadsparken of geniet van het leven in het gezellige uitgaansgebied Temple-Bar. Wat niet veel mensen weten is dat de natuur rondom de hoofdstad één van de mooiste plekjes in Ierland is. Je vindt hier de Wicklow Mountains: hoge steile bergen en prachtige valleien. Dwars door het gebied heen lopen verschillende mooie wandelroutes. Deze lopen niet alleen dwars door de natuur heen, maar ook nog eens langs verschillende kastelen.

Watersporten
Wil je tijdens je vakantie in Ierland niet alleen bezienswaardigheden bezoeken en bezichtigen? Houd je ervan om actief te zijn tijdens je reis? In Ierland zijn ongelooflijk veel mogelijkheden, zeker als het gaat om watersporten. Het is een paradijs voor de sportvissers. In de rivieren zwemt volop (zalm)forel en snoek en in de zee kun je grote kabeljauwen en makrelen vangen. Verder zijn er meerdere mooie plaatsen om te snorkelen of te duiken. Liever wat spectaculairder? Ga dan surfen, kanoën of raften in één van de vele gedeeltes waar de zee wat ruwer en onstuimiger is!

Brú na Bóinne
De liefhebbers van de geschiedenis hebben in Ierland ook meer dan genoeg om te zien en te bezoeken. Er zijn door het hele land verspreid namelijk talloze overblijfselen te vinden uit lang vervolgen tijden. Brú na Bóinne is één van de meest bijzondere historische vindplaatsen in Ierland. Aan de oever van de rivier de Boyne vind je enkele neolithische gebouwen én verschillende grafheuvels. De archeologische vindplaats staat al sinds 1993 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat komt onder andere door het feit dat Brú na Bóinne tot de oudste vindplaatsen in Europa uit deze periode behoort. Volgens de verschillende betrouwbare schattingen stamt de oudste grafheuvel van deze bijzondere plaats uit minimaal 3200 voor Christus. Dat maakt de grafheuvel zelfs ouder dan bijvoorbeeld de piramiden in Egypte.

Ierland: het land van de whisky
Ierland is één van de landen waar whisky maken tot een ware kunst is verheven. Het belangrijkste verschil tussen whisky uit Ierland en uit andere landen is dat de Ierse whisky gestookt wordt zonder turf. Dat heeft tot gevolg dat de whisky uit Ierland over het algemeen een veel zachtere smaak heeft. Er komen verschillende bekende merken uit Ierland. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Paddy, Jameson en Tullamore Dew. In Ierland vind je diverse stokerijen die je kunt bezoeken en je kunt ook een volledige whisky tour doen, al neemt dit wel een volledige dag in beslag. Je kunt natuurlijk ook gewoon af en toe een heerlijke whisky drinken of genieten van de wereldberoemde Irish Coffee na de maaltijd.

Ring of Kerry
Soms is het tijdens je vakantie ook fijn om een dagje niet al te actief te doen. Dat kan bijvoorbeeld door een mooie autorit te maken. De omgeving in Ierland leent zich hier perfect voor. Verreweg de meest populaire autoroute is de Ring of Kerry. Dit is een prachtige rondrit langs de kust van het schiereiland Iveragh. Je komt langs de meest mooie en bijzondere plekjes van het land. Zo rijd je dwars door Derrynane National Park en bezoek je het plaatsje Dingle waar de bekende dolfijn Fungi woont. Ook bezichtig je tijdens deze autorit de Skellig-eilanden en kom je langs het indrukwekkende Ross Castle. Het is uiteraard helemaal aan jou zelf of en wanneer je stopt tijdens deze bijzondere autorit door de mooiste gedeelte van Ierland.

Klippen van Moher
Helemaal in het westen van Ierland, in het graafschap van Clare, kun je de hoogste kliffen van heel Europa bewonderen. De Klippen van Moher lopen langs de kust tussen Liscannor en Doolin en zijn maar liefst acht kilometer lang. De hoogste klif van deze bijzondere klippen aan de westkust van Ierland torent meer dan 200 meter boven de oceaan uit. De Klippen van Moher worden door de meeste mensen tot de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Ierland gerekend en je kunt dus eigenlijk niet op vakantie naar Ierland gaan zonder deze kliffen te bekijken. Wanneer het helder weer is, heb je bovendien ook nog eens een prachtig uitzicht vanaf de kliffen van Moher.

Letterfrack
Bezoek zeker ook de talloze verschillende dorpjes die je verspreid over het land vindt. Deze dorpjes vormen de ideale mogelijkheid om de authentieke Ierse cultuur te leren kennen. Letterfrack is één van de vele dorpjes die je in Ierland kunt bezoeken. Bijkomend voordeel is dat er in de buurt van dit dorpje een hele bijzondere bezienswaardigheid ligt. Je vindt hier namelijk Kylemore Abbey, een klooster en voormalig landhuis. Je kunt dit bijzondere complex voor niets bezoeken. De prachtige ommuurde tuinen zijn een zeer populaire attractie maar ook de gebouwen worden veel bezocht door toeristen in Ierland. Sinds het begin van de vorige eeuw leven hier Benedictinessen die uit België gevlucht zijn. Ook is er een kostschool voor meisjes gevestigd. Het meest bijzondere is wellicht de bijna perfecte replica van de kathedraal van Norwich.

Cork
In het zuidoosten van Ierland ligt de op één na grootste stad: Cork. Het is daarnaast ook één van de oudste steden van Ierland en alleen dat is al een reden om Cork te bezoeken. Vooral het historische centrum van Cork is erg indrukwekkend. Bezichtig bijvoorbeeld de St. Finbar’s Cathedral en de St. Mary’s Cathedral. Dat Cork niet alleen in Ierland zelf gewaardeerd wordt, blijkt wel uit het feit dat de stad in 2005 werd uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa. Overigens kun je in de stad ook uitstekend eten in één van de vele horecagelegenheden en zijn er tal van pubs te vinden waar je jezelf prima een middagje of avondje kunt vermaken met de gastvrije lokale bevolking. Cork heeft trouwens ook een eigen vliegveld, dat het tweede vliegveld van het land is.

Cork bezienswaaardigheden

Galway
Deze stad ligt aan de westkust en is vooral onder de inwoners van Ierland zelf ontzettend populair. Dat komt niet alleen doordat de stad zelf mooi en gezellig is, maar ook omdat Galway aan de rand ligt van wat wellicht het mooiste natuurgebied van Ierland is: de Connemara. Dit is een prachtig hoogveengebied met bijzondere bergen, mooie heidenvelden en uitgestrekte bossen. Hier leven ook verreweg de meest dieren die in Ierland voorkomen.

Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Reistips.nl Redactie

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.