De 7 leukste & mooiste kerstmarkten in Europa

De 7 leukste & mooiste kerstmarkten in Europa

Een warme mok glühwein, sfeervolle verlichting, kleurrijke kraampjes en gezelligheid, een bezoekje aan de kerstmarkt brengt een beetje magie in de donkere dagen voor de kerst. We hebben voor jou de mooiste en meest sfeervolle kerstmarkten in Europa op een rijtje gezet.

Wenen

Wenen is een statige stad die langzaam steeds hipper word, het heeft al iets weg van een sprookjesstad. Ieder jaar wordt de stad rond half november omgetoverd tot een kerststad. Je vindt in de hele stad kraampjes, activiteiten en optredens. De meest beroemde en oudste markt is de Wiener Christkindlmarkt bij het adembenemende Rathaus. Deze markt bestaat al bijna 700 jaar en heeft door alle jaren heen zijn charme weten te behouden. Het is erg leuk om de Weense kerstmarkt met kinderen te bezoeken. Voor de kinderen is er van alles te beleven, op veel plaatsten kunnen ze spelletjes doen, ponyritjes maken of zelf cadeaus maken.

Kopenhagen

Iedereen weet dat de kerstman uit Groenland komt (onderdeel van Denenmarken), het is dan ook niet meer dan logisch dat Kopenhagen de ideale stad is om met de echte kerstsfeer in aanraking te komen. Ondanks dat het erg koud is tijdens deze dagen hangt de kerstsfeer als een warm deken over de stad. Er zijn meerdere kerstmarkten te vinden in Kopenhagen maar de markt in Tivoli is een echte aanrader. Vanaf Half november wordt het park volledig omgetoverd tot een winterwonderland met een markt, muziek, glühwein, elven en zelfs een aantal echte rendieren!

Boedapest

Ook in Boedapest vindt een magische metamorfose plaats. Vanaf 16 november zijn er in de schitterende oude hoofdstad van Hongarije diverse kerstmarkten te vinden. Met een beetje geluk ligt er later ook een dik pak sneeuw voor het echte kerstgevoel. De mooiste markt is te vinden op het Vörösmarty Tér in het hart van de stad. Jaarlijks komen er veel toeristen op deze markt af, de markt behoort dan ook tot een van de mooiste markten van Europa. Bij de vele kraampjes vind je een bijzondere selectie aan authentieke Hongaarse producten. Je kunt er bijvoorbeeld houtsnijwerk en aardewerk vinden, maar ook zijden sjaals en prachtige hoeden. Je kunt er ook prima terecht voor een hapje eten. Met veel kraampjes die een groot aanbod van verschillende streekgerechten en dranken aanbieden.

Valkenburg

De kerstmarkt van Valkenburg is een stuk dichterbij maar stiekem toch erg gezellig. In Valkenburg vind ook elk jaar weer een van de meest bijzondere kerstmarkten plaats. In de Fluweelengrot en de Gemeentegrot wordt de markt opgezet. Hierdoor is het een van de grootste overdekte kerstmarkten van Europa. Er zijn enorm veel kraampjes en in de kathedraal van de grot is een gigantische kerststal die van zand wordt opgebouwd. Bovengronds is er ook van alles te beleven. Er zijn talloze activiteiten en de kerstparade maken Valkenburg ook een uitstekende kandidaat om eens naartoe te gaan.

Londen

London is ook een echte hot spot om kerstinkopen te doen. Vanaf 20 november tot 3 januari maken ze de stad extra sfeervol en worden de straten en winkels omgetoverd. Overal zie je kerstbomen en verlichtingen. Het is een geweldig moment om een bezoek te brengen aan de Britse Hoofdstad. Je kunt er ook verschillende kerstmarkten en ijsbanen bezoeken. De leukste kerstmarkten in Londen zijn te vinden bij de London Eye, in het Hyde park en rond de Serpentine Road.

Münster

Duitsland mag natuurlijk ook niet ontbreken in deze lijst. Duitsland is al eeuwen hét land van de kerstmarkten. In bijna alle grote steden vind je prachtige kerstmarkten. Dat maakt het dan ook extra moeilijk om een favoriet te kiezen. Düsseldorf is een optie (makkelijk te bereiken met de trein), maar toch blijft de oude hanzestad Münster een favoriet. Prachtig en lekker dichtbij. Het ligt maar 70 kilometer van Enschede. In de oude stadskern vind je mooie oude koopmanshuizen en veel kerken, maar tijdens de kerstmarkt vind je er wel 280 kraampjes met decoraties, culinaire heerlijkheden en traditionele waren. In de stad komen de heerlijke geuren van gepofte kastanjes en kruidige glühwein je constant aanwaaien. Jaarlijks komen er zo’n 1 miljoen bezoekers naar de markt in Münster.

Brugge

Brugge is een van de mooiste kerststeden van België. Het meest bijzondere is de grote verlichte ijspiste op de Grote Markt. Daar om heen staan chalets met kerstartikelen, lekkere hapjes en drankjes en kunst. Op het Simon Stevinplein, wat zich in de drukste winkelstraat van de stad bevindt, is ook een kerstmarkt aanwezig. De gezellige middeleeuwse binnenstad leent zich uitstekend voor een prachtig kerstdecor. Dit maakt Brugge dus ook een ideale bestemming voor een winters weekend weg!

Reistips.nl Redactie

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.