Helsingborg: havenstad aan de Zweedse westkust

Helsingborg: havenstad aan de Zweedse westkust

Helsingborg, de stad die je vindt aan de Zweedse westkust, is een fijne havenstad. Op het moment dat wij ons in deze stad bevinden, moeten we ons onder het grauwe wolkendek vooral de zon inbeelden. Het is er namelijk winter. De – zo vernemen wij van de locals – zeer uitzonderlijke sneeuw die hier valt, is weliswaar net weg, maar met een graad of 8 is het verre van strandweer.

Reizen naar Helsingborg

Helsingborg ligt niet heel ver van Kopenhagen. De meest makkelijke manier om er te komen is door te vliegen op Kopenhagen (tip: Transavia vliegt voor schappelijke tarieven van Eindhoven naar Kopenhagen) en vanaf de luchthaven daar met de Zweedse Spoorwegen (SJ) verder naar Helsingborg. De trein neemt je mee over de beroemde brug tussen Kopenhagen en Malmö, om je verder mee te nemen naar een van de grootste havensteden van Zweden aan de westkust.

De trip met de trein duurt ongeveer 1,5 uur en kost € 20,- per enkeltje. Veel goedkoper dan de NS is de SJ dus zeker niet. En volgens de Zweden rijden de treinen ook daar nooit op tijd. Dat probleem ondervinden wij gelukkig niet. Wel handig om te weten is dat de bankpas niet werkt in de automaten van SJ. Althans, niet die van ons, ondanks onze Maestro-logo’s op de pas. We moesten daarom in de rij gaan staan van het loket. Het was behoorlijk druk, waardoor we onze trein miste. Een half uur later ging de volgende.

Lekkere pizza bij Caffé Brutale

Eigenlijk hebben we geluk. Voor de tijd van het jaar is het ook hier deze winter relatief zacht. Met een graad of 8 kunnen we goed ingepakt in een warme Zweedse H&M jas met muts en sjaal, ons prettig over de heuvelige paden van de stad begeven. We ontdekken de niet al te lange, doch met de meest leuke en belangrijkste winkeltjes gevulde winkelstraten en pleinen van Helsingborg. Onderweg naar het water passeren we een aantal leuke restaurantjes en koffiehuizen. We besluiten eerst even onze magen te vullen en op te warmen bij de gemoedelijke pizzeria Caffé Brutale. De vriendelijke “Italiaan” blijkt een Turkse ondernemer, die het goed voor elkaar heeft met zijn moderne pizzazaak. De pizza’s smaken verrukkelijk.

Van Helsingborg naar het Deense Helsingør

We wandelen vervolgens richting het water. Helsingborg kent een niet al te grote, maar wel zeer functionele haven. Vanaf hier sta je in nog geen half uur aan de overzijde en daarmee tevens in een ander land. Helsingør is namelijk een Deense havenplaats, waar erg leuk gewinkeld kan worden volgens de Zweedse dame die ons rondleidt. We moeten dat zeker op onze to-do lijstje zetten als we deze zomer terugkomen, raadt ze ons aan. Een andere reden waarom deze verbinding handig is, is omdat de veerboot even op internationale wateren dobbert. Dat betekent taxfree inkopen. De producten die de kassa het meest passeren zijn veelal voorzien van alcohol. Voor de Denen is een dagtrip naar Zweden sowieso razendpopulair. Het leven in Denemarken is beduidend duurder en dus is een dagje winkelen in Zweden voor de Denen erg aantrekkelijk. Voor de Zweden is de overtocht naar Denemarken weer erg bij de mensen die in Denemarken werken. De munt is daar sterker en je verdient als je je loon in Deense Kronen omrekent naar Zweedse Kronen meer. Zweden zijn dus ook economische gelukszoekers. Voor een Nederlander is dit hele verhaal rondom voordelen van Deense en Zweedse Kronen niet heel relevant. Een gemiddeld product is 9 van de 10 keer altijd duurder in de Scandinavische landen dan Nederland.

 

Hotels in Helsingborg

Een dag later gaan we de omgeving van Helsingborg ontdekken. We overnachten bij een vriendin. Een hotel kunnen we om die reden niet uit eigen ervaring aanraden. Onze vriendin daar is er echter zeker van dat iedereen een zeer aangename vakantie zal beleven als men verblijft in hotel Scandic Helsingborg Nord. Het hotel ligt relatief gunstig met betrekking tot strand, net iets buiten de drukte van het centrum in de buurt van een grote mall. Als je met de auto reist is het zeker een zeer gunstig gelegen hotel ten opzichte van de bezienswaardigheden in en rondom de stad. Zij blijkt wel een beetje bevooroordeeld. Ze is manager van het betreffende hotel.

Havenplaats Mölle

Via de kust van Helsingborg rijden we via Höganäs naar het havenplaatje Mölle. Het weer is wederom grauw vandaag, maar ook hier zien we de potentiële schoonheid van dit kleine dorp (zo’n 750 inwoners) wel degelijk door de storm – we schatten zeker een windkracht 8 – heen. We zien hier fanatieke kitesurfers gebruik maken van het golvende water en de flinke wind. We genieten van hun genot, van de wind, van alles eigenlijk..dit is ook Zweden. De leuke horecazaken en botenverhuurbedrijfjes zijn nu gesloten, maar we kunnen ons helemaal voorstellen hoe dit plaatje in de zomer of met mooie zonnedagen tot leven komt. Hier zijn slechts een paar hotels. Hun ligging is echter fraai met uitzicht over het water en ook hier aan de overzijde daarvan: Denemarken.

De heerlijke burgers van bikertent Garage Bar

Wij besluiten voor het eten het parkeerterrein over te steken. Daar ligt de Garage Bar. Even lijkt het alsof we ons op een roadtrip door de Verenigde Staten begeven. Je komt binnen in een echte bikerbar. Of eigenlijk niet echt, want er is geen biker te bekennen. Het zijn vooral mensen uit de regio die met de auto – het weer nodigt ook niet echt uit om nu motor te rijden – speciaal hier naar toe komen. Het personeel ziet er allemaal stoer uit. Net bikers. Vandaar… je weet wel. En net als echte bikers hebben de mensen van de bediening veel tattoos. Het interieur is als een echte American diner. Ik stap even van mijn vegetarisch geloof af om professioneel voor dit blog een van de hier typisch geserveerde burgers te proeven. Het smaakt uitstekend en het is bovendien goed betaalbaar. Een echte burgerprijs van rond de € 15,- inclusief lokaal bier. Ca va!

Ideale strandplaats als tussenstop op rondreis

Met een volle maag rijden we voldaan naar huis. We hebben onze kop even in de wind gestoken aan de kust van Mölle en op de top van het nationale park Kullaberg. We hebben geshopt en gegeten in Höganäs en gaan nog even winkelen in Helsingborg. We slaan nog even in voor een gezond avondmaal dat we samen met Zweedse vriendin bereiden. Daarna gaan de voetjes op de bank. Onze vriendin wil de finale van de Sweden Got Talent zien en wij kijken graag mee. Ons korte Zweedse weekend loopt ten einde. We maken ons op voor de terugreis, maar niet zonder nog even het vertier van onze vrienden in Kopenhagen mee te pakken.

Dit avontuur krijgt de komende zomer een uitgebreid vervolg. Dan hopen we de stranden van Helsingborg te kunnen ontdekken en te beoordelen. En willen ook de stad nog een keer herbeleven. Wat we voor nu weten is dat Helsingborg een prima stad is waar in elk geval genoeg te beleven is qua bezienswaardigheden, winkelen, restaurants, stranden en natuur. Bovendien ligt het op acceptabele afstand van zowel Kopenhagen, Malmö en Göteborg. Een ideale stopplaats voor de mensen die gaan rondreizen. Bij ons komt de stad in elk geval terug als verblijfplaats tijdens onze rondreis door Zweden. Helsingborg: tot snel!

Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Randy Gasper-Rothengatter

Als klein jongetje wilde ik altijd al reizen. Reizen is ontdekken. Reizen is delen. Delen wat je onderweg leert, delen wat je ziet en delen wat je daarbij voelt. Naast de mooiste gebieden en de vele bezienswaardigheden, zijn het de mensen die vaak de meeste indruk op mij maken. Elke manier van leven, van zijn en van denken werkt inspirerend op mij. Dat is waarom ik reis.

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.