De vijf mooiste eilanden van Afrika

De vijf mooiste eilanden van Afrika

Het continent Afrika is niet de eerste locatie waar je aan denkt bij de mooiste zandstranden. Je bent eerder geneigd, wanneer je verder wilt reizen, om te denken aan locaties in Zuidoost-Azië of misschien zelfs wel de eilanden in de Stille Zuidzee. Maar onderschat het continent Afrika niet. Ook hier zijn de prachtigste stranden te vinden. We stellen je graag voor aan de vijf mooiste eilanden van Afrika.

Zanzibar / Unguja – Tanzania

Het eiland Zanzibar of Unguja is de eindbestemming voor veel toeristen, die een rondreis maken door Tanzania. Het is niet zonder reden dat men kiest voor dit eiland. Zanzibar beschikt over enkele schitterende zandstranden. Liefhebbers van cultuur kunnen hun hart ook ophalen op dit eiland van 1.554 vierkante kilometer. Je vindt hier het huis van David Livingstone, de voormalige woonstede van sultan Barghash (het Huis van Wonderen) en de schitterende binnenstad van de hoofdstad Zanzibar – Stone Town – zijn de moeite van het bezoeken waard. Ook de beroemde Guliani Brug en het oude fort Ngome kongwe mag je eigenlijk niet overslaan.

Wil je liever genieten van een heerlijk strand, waar je ieder moment in het warme zeewater van de Indische Oceaan kunt stappen, dan is Zanzibar zeker de moeite van het overwegen waard. Langs de kust vindt je een van de meest gefotografeerde locaties van het eiland, The Rock Restaurant.

Vilankulo / Vilanculos – Mozambique

Mozambique is nu niet echt een land waar je direct aan denkt, bij het zoeken van een vakantiebestemming. Toch is de kustplaats Vilankulo of Vilanculos er een die je eigenlijk niet mag overslaan. Geroemd in diverse reisgidsen, waaronder Lonely Planet, en bekend om de rijke historie van dit deel van Mozambique.

De naam Vilankulo verwijst naar het stamhoofd Gamala Vilankulo Mukoke, die de naam gaf aan deze kustplaats. Ten tijde van de Portugese overheersing kreeg de stad de naam Vilanculos. Nog altijd is de plaats bekend onder deze naam, al heet de kustplaats Vilankulo. Het district waarin deze plaats te vinden is, draagt nog steeds de Portugese naam.

Hier vindt je de traditionele Dhows, die je de mogelijkheid bieden om naar een van de eilanden in de buurt te reizen, zoals Bazaruto Archipelago – een groep van vijf kleinere eilanden in de buurt van Vilankulo.

Wie nu denkt dat Mozambique inmiddels wel volgelopen zal zijn met toeristen, die hoeft zich geen zorgen te maken. De kustplaats kent, net zoals heel Mozambique weinig toerisme. Dit houdt niet in dat de voorzieningen er minder zijn. Uitstekende voorzieningen van een groeiende toeristische industrie.

Elmina / São Jorge da Mina – Ghana

Wie denkt aan Elmina (in het Portugees São Jorge da Mina) denkt misschien wederom niet direct aan toerisme. We kennen de plaats van een van de zwartste perioden uit de Afrikaanse geschiedenis: de slavernij. Het gelijknamige fort, vandaag de dag een toeristische trekpleister, was eeuwenlang de thuisbasis voor slavenhandelaars. Inmiddels heeft men dit beruchte verleden achter zich gelaten en biedt dit stukje Ghana een keur aan tropische stranden. Het zijn misschien niet de stranden, die je terugziet in reclames. Desondanks zeker de moeite waard.

De stad bevindt zich op ongeveer 150 kilometer van de Ghanese hoofdstad Accra. Het had weinig gescheeld of dit stukje Afrika zou in Nederlandse handen zijn gebleven. De Portugezen wisten echter de Nederlanders te verdrijven en het gebied opnieuw in handen te krijgen.

Vandaag de dag kijk je vanaf het fort uit op de beroemde baai, waar zich ooit goud- en slavenschepen bevonden. Tegenwoordig wordt de baai gebruikt voor de lokale visserij.

De (Republiek der) Seychellen

Eilanden zijn er in vele vormen, maar De Seychellen springen er toch wel tussenuit. Maar liefst 115 eilanden telt dit land. Het voornaamste eiland vormt Mahé, met 91.000 inwoners op een gebied ter grootte van het Waddeneiland Texel (155 vierkante kilometer). Toch zijn ander eilanden van deze archipel ook schitterend. Denk dan aan La Digue, Praslin en Silhouette. Samen met Mahé zijn dit de bekendste eilanden, die omschreven worden als het “Paradijs op aarde.”

De geschiedenis van De Seychellen gaat terug tot de verre oudheid. Voordat men zich vestigde op Madagaskar was hier al bewoning te vinden. Vermoedelijk zijn de bewoners van de eilanden archipel met haar granietformaties uitgeweken naar dit grotere eiland.

Om de schoonheid van dier en natuur te waarborgen, heeft men besloten tot de aanleg van natuurreservaten. In deze gebieden wordt het toerisme dan ook strikt in de gaten gehouden. Om zo de natuurschatten te bewaren voor later.

Mauritius

Een eiland met Nederlandse roots. Althans, een deel van de geschiedenis stond in het teken van de Nederlandse overheersing van dit eiland. Hoewel het de Fransen waren, die in 1735 het eiland bezetten, waren het de Nederlanders die hun stempel drukten op het eiland. Al rond de zeventiende eeuw werd het eiland door de Nederlanders gebruikt onder leiding van Wybrand van Warwijck. Hij gaf het eiland de naam Mauritius, vernoemd naar Stadhouder Maurits graaf van Nassau. Saillant detail: het waren vermoedelijk de Nederlanders die een einde maakte aan het bestaan van de Walgvolgel of de Dodo. De dieren waren zo makkelijk te vangen, door een gebrek aan natuurlijke vijanden en vormden een goede maaltijd voor hongerige zeelieden, dat de vogels uitstierven. Door een fikse orkaan in 1695 besloten de Nederlanders dat het tijd werd om te verhuizen.

Rondom dit eiland bevindt zich een uitstekende duiklocatie: het koraalrif. De temperaturen op het eiland komen niet beneden de zeventien graden. Op het hoogtepunt van de zomer bedragen de temperaturen er ongeveer 31 graden.

Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook3Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Reistips.nl Redactie

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.