Wat is het verschil tussen All Inclusive en Ultra All Inclusive?

Wat is het verschil tussen All Inclusive en Ultra All Inclusive?

Wanneer je een vliegvakantie gaat boeken kom je voor de volgende keuzes te staan: wil je half pension, vol pension, alleen logies, of logies met ontbijt? Je kunt ook kiezen voor een ‘volledig verzorgde vakantie’ in de vorm van All Inclusive of Ultra All Inclusive. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk? En wat is het verschil?

Wat is All Inclusive?

Dit betekent letterlijk: alles inclusief. Maaltijden en drankjes zijn inbegrepen en worden in de meeste gevallen in buffetvorm aangeboden. Welke drankjes voor de formule gelden kan echter per land en hotel verschillen.
Daarnaast betekent de term All Inclusive vaak dat er gratis toegang is tot de activiteiten, (sport)faciliteiten en wellnessvoorzieningen van het resort. Bijvoorbeeld: sauna, discotheek, bioscoop, zwembad en tennisbaan. Er zijn diverse animatieprogramma’s en (water)sportactiviteiten, zoals fitness of duiken. Meestal geldt dat: hoe duurder de accommodatie is, hoe meer er in het pakket wordt aangeboden.

Begin jaren vijftig werd deze All Inclusive formule voor het eerst bedacht, door de oprichters van Club Med. Een paar jaar later gevolgd door een miljardair die in Jamaica een exclusief park met dit concept startte.
De formule was echter niet direct succesvol, dit heeft eerst moeten uitgroeien.
Inmiddels is het concept niet meer weg te denken en biedt bijna elke vakantiebestemming een All Inclusive verzorgd verblijf aan.

Landen waarin All Inclusive populair is

In landen als Turkije en Egypte is deze formule al vele jaren een begrip. Door de stijgende populariteit hiervan, werd het principe ook doorgevoerd in Europese landen als Spanje, Griekenland, Cyprus en Italië. Ook vind je veel All Inclusive resorts in verder gelegen gebieden, zoals Cuba, Mexico, de Dominicaanse Republiek en de Nederlandse Antillen.

Wat is bij All Inclusive vaak bij de prijs inbegrepen?

Wanneer je een volledig verzorgde vakantie boekt, kun je denken aan de volgende zaken die bij de prijs zijn inbegrepen:

• De reis (retourvlucht, bus- en bootreizen)
• De transfers, van en naar de accommodatie
• De overnachtingen
• Alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner
• Diverse drankjes
• Gratis gebruik van faciliteiten binnen het hotel (zoals wellness en sport)

Daarnaast bieden sommige resorts gratis snacks aan, zoals ijsjes en afternoon tea. Soms zijn ook activiteiten buiten het hotel bij de prijs inbegrepen, waarbij je kunt denken aan museabezoek, rondleidingen of watersportmogelijkheden.
wat is all inclusive

Wat is Ultra All inclusive?

Ondanks dat het lijkt of alles bij de prijs is inbegrepen, vallen bij All Inclusive vakanties bepaalde zaken soms toch buiten het pakket. Zo kan het zijn dat er alsnog betaald moet worden voor alcoholische dranken, flesjes en verse vruchtensappen. Of er geldt een beperking op het gebruik van bepaalde faciliteiten.

Bij een Ultra All Inclusive is dit niet het geval. Je kunt er zeker van zijn dat alles is inbegrepen en er worden vele (vaak luxere) extra’s aangeboden. Dit kan zijn in de vorm van: à la carte eten i.p.v. een buffet, extra verfrissingen (bijv. ijsjes of cocktails bij de poolbar), extra gebruik van faciliteiten (bijv. een massage) en activiteiten. Echter, ook dit kan per resort verschillen! Voor beide formules geldt dan ook om van te voren de inhoud goed na te gaan, om teleurstelling te voorkomen.
wat is ultra all inclusive

Voor- en nadelen van de All Inclusive formule

Grootste nadeel van een All Inclusive vakantie is de drukte, voornamelijk in het hoogseizoen. Je moet er tegen kunnen dat het er massaal is. Het zwembad, restaurant en terrassen deel je met heel veel andere gasten. Wanneer je houdt van kleinschaligheid en authenticiteit, kun je beter kiezen voor een ander soort vakantie.

Het kan zijn dat, vanwege de grote opzet, het hotel afgelegen ligt van andere plaatsen en er verder gereisd moet worden om een nabijgelegen plaatsje te bezoeken.
Afhankelijk zijn van een buffet of vooraf opgesteld menu, kan voor iemand die graag zelf kiest wat hij eet eveneens een nadeel zijn.

Verder betekent het principe All Inclusive in veel gevallen dat er sprake is van onnodig veel voedselverspilling, omdat er onbeperkt eten en drinken aanwezig moet zijn. Gelukkig besteden de All Inclusive parken hier de laatste jaren veel meer aandacht aan en kiezen steeds vaker voor duurzaamheid. Vind je dit ook belangrijk? Let er dan op of het hotel een duurzaamheidskeurmerk heeft. Deze ontvangt het hotel wanneer het zijn afval, energie en waterverbruik sterk weet te verminderen.

Het allergrootste voordeel van een geheel verzorgde vakantie is dat je van te voren een vaste prijs betaalt en (bijna) geen bijkomende kosten hebt. Zo voorkom je financiële verrassingen en kun je onbezorgd genieten. Bovendien hoef je niet op zoek naar restaurants en na te denken over wat je gaat eten en drinken, wat ook heel prettig kan zijn. Wanneer je met het hele gezin op vakantie gaat, is het een geruststelling dat er voor iedereen genoeg te doen is. De kinderen kunnen zelf iets halen wanneer ze honger of dorst hebben. Samen met andere kinderen worden ze vermaakt door een animatieteam. Dit geeft rust en ontspanning. Je hoeft je portemonnee niet overal mee naar toe te nemen en bent eventueel alleen aan fooi en souvenirs extra geld kwijt. Voor veel vakantiegangers is dit ideaal. Dit vormt de reden dat het concept All Inclusive zo populair is geworden.

Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook4Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Reistips.nl Redactie

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.