Snorkelen op Curaçao – De mooiste snorkelplekken van het eiland

Snorkelen op Curaçao – De mooiste snorkelplekken van het eiland

Curaçao, onder veel Nederlanders een favoriete vakantiebestemming, is een exotisch eiland in de zuidelijke Caraïbische zee. De temperaturen tussen 25 en 30 graden Celsius, de gezelligheid, baaien met parelwitte stranden, het afwisselende landschap en de onderwaterwereld zorgen ervoor dat het grootste eiland van de voormalige Nederlandse Antillen heel populair is. Je bereikt Willemstad, de hoofdstad van Curaçao binnen 10 uur met een rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam.

Als je een snorkelliefhebber bent, is Curaçao zeker de moeite waard. Er zijn namelijk meer dan 60 locaties waar je kunt duiken en snorkelen. Het kristalheldere water zorgt ervoor dat je meer dan 30 meter zicht hebt. Het hele jaar door is de watertemperatuur ca. 27 graden Celsius. Door de meestal zwakke stroming en kalme golven kun je lekker genieten van het onderwaterleven.

Vanaf het strand kun je de meeste snorkellocaties bereiken. De koraalriffen liggen namelijk dicht bij de kust. Neem je duikbril en snorkel mee en ga het water in. Onder water kun je het unieke, kleurrijke,weelderige en afwisselende onderwaterleven aanschouwen. Dit komt vooral door de schitterende koraalriffen en vulkanisch gesteenten. Spot koraalvissen, zeeschildpadden, dolfijnen, reuzenmanta’s, zeekreeften en ongevaarlijke verpleegsterhaaien.

De mooiste snorkelplekken van Curacao op een rijtje:

1. Playa Grandi
Playa Grandi, ook Playa Piskado genoemd is een klein vissersstrandje gelegen nabij het plaatsje Westpunt. Je ziet er veel authentieke Curaçaose vissersboten en -netten. Het is daar vrij rustig omdat er nog niet veel toeristen komen.

Zwem met groepen zeeschildpadden. Spot trompetvissen, tandbaarzen en snappers.
schildpadden curacao snorkelen

2. Playa Forti
Niet ver van Playa grandi ligt een rustig en klein strandje. Het zand bevat veel kiezelstenen. Je kunt hier dezelfde dieren spotten als Playa Grandi. Als je een echte waaghals bent kun je van een 12 meter hoge klif springen in het heldere water. Er is een plateau gemaakt vlakbij een restaurant.

3. Playa Lagun
Een rustig, knus en mooi strand ten zuiden van het dorp Lagun. Het ligt op ongeveer 30 minuten autorijden vanaf Willemstad en is nog authentiek doordat het strand nog niet is aangetast door massatoerisme.

In het mooie heldere groenblauwe water kun je er dagelijks zeeschildpadden aantreffen doordat vissersboten hun slachtafval in zee gooien. Zij komen daar op af om te eten. Op het plaatsje maken zeeschildpadden hun nesten en leggen ze hun eieren. Onder de rotswanden zie je voornamelijk kreeften, egel- en zebravissen.

Als je op zoekt bent naar een complete snorkeluitrusting, kun je ze huren bij PADI duikschool en restaurant Discoverdiving.
Je kunt er ook snorkellessen nemen en snorkeltrips met de boot boeken

4. The Mushroom Forest and The Blue room
Nabij het strandje Santa Cruz vind je The Mushroom Forest (Paddenstoelen Woud) en The Blue room (de Blauwe Kamer). Je komt er via verschillende mogelijkheden. Je kunt er te voet komen (20 minuten), per kano, waterscooter of per boot via een boottrip. The Mushroom Forest staat bekend om zijn grote aantallen sterkoralen die groeien op een zandplateau. Omdat ze op paddenstoelen lijken wordt het ook wel het Paddenstoelen woud genoemd.

Verderop vind je The Blue Room. Dit is een grot, waarvan de ingang een paar centimeter onder water ligt. Doordat het zonlicht via de ingang van de grot naar binnen schijnt, creëert het een mooie blauwe gloed. Het is ware onderwater lichtshow. Je kunt er schildpadden, roggen, verpleegsterhaaien, murenen en kreeften tegen komen.

Een bijkomend weetje is dat de grot door de lokale bevolking Boka Fluit word genoemd. Dit komt door het fluitend geluid dat uit de grot komt. Dit wordt veroorzaakt doordat er lucht door de golfslag uit de grot wordt geduwd.

5. Klein Curaçao
In het zuidoosten van Curaçao vind je een klein paradijs van ongeveer 2 km², bekend om zijn langste en witste strand. Je kunt het eiland al lopend binnen 1 uur gezien hebben. Elke dag worden er boottochten georganiseerd naar dit mooie bounty-eiland. Je kunt het eiland bereiken met de catamaran, luxe motorjacht of privéjacht. De tocht duurt ongeveer 2 uur. De boottochten kun je uitbreiden met ontbijt, lunch en barbecue. Bij sommige boottochten zijn al snorkelspullen aanwezig. Je zult er vooral zeeschildpadden spotten. Er bestaat ook een kans dat er dolfijnen meezwemmen met de boot.

6. Playa Kalki
Playa Kalki en een smal en mooi wit strand ten westen van Curaçao. De naam Kalki kenmerkt zich door de kalk in de kliffen. Je kunt het strand bereiken via een steile trap naar beneden vanaf Kurá Hulanda Lodge and Beach Club. Het is één van de mooiste plaatsen om te gaan snorkelen en duiken. Er is daar ook een duikschool aanwezig.

Er zijn veel paddenstoelvormige koraalformaties te zien in het kraakheldere water en je ziet veel gevarieerde en kleurrijke vissen. Er zijn zelfs wel eens walvissen gezien door duikers! Het rif wordt ook “Alice in wonderland” genoemd vanwege de weelderige koraallandschappen die vormen aannemen van een doolhof. Voor de snorkelliefhebbers is de baai begrensd met een drijftouw en een drijvend platform.

7. Tug Boat
Aan de zuidoostkant van Caracaosbaai, bij de Jan Tielbaai, zonk er ruim 30 jaar geleden een sleepbootje. Vandaar de naam “Tug Boat”. Het bootje rust zo’n 5 meter zwemmen op de bodem en is een populaire duik- en snorkelplaats. De plaats is te bereiken per boot en daar aangekomen kun je het wrak door het heldere azuurblauwe water zien liggen. Het is met koraal bedekt en je kunt er murenen, trompetvissen, engelvissen en kokerkoraal vinden. Verderop vind je bij de wanden, in de spleten van de rotsen ook veel zeedieren, namelijk schorpioenenvissen en krabben. Als je gelukt hebt kan je zelfs zeepaardjes spotten. Het is heerlijk genieten want er is een zwakke stroming en er is weinig golfslag.

Reistips.nl Redactie

Van een stedentrip naar Dublin, een tempelbezoek op Java, of een road trip door Californië. Het ontdekken en beleven van al het moois dat een land te bieden heeft, maakt mij enthousiast om zoveel mogelijk van de wereld te willen zien!

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.