Op avontuur door de natuurlijke Rhône

Op avontuur door de natuurlijke Rhône

De Fransen gaan graag in eigen land op vakantie. “Alles wat je nodig hebt op vakantie, vind je gewoon hier in Frankrijk”, verklaarde de eigenaar van wie ik een natuurlijk veel te kleine studio huurde. Niet zo raar dus dat een heel groot deel van Frankrijk nooit de grens passeert. En doen ze dat wel, dan het liefst nog naar Franstalige landen, die meestal de taal nog spreken uit de koloniale tijd. “Ik ga het liefst naar de Rhône”, vertelde mijn huurbaas. “Mensen denken dat er alleen maar wijn vandaan komt, maar het gebied, de omgeving met haar natuur is zo wonderschoon. Ontdek het zelf maar!”

Op naar het avontuur in de Rhône

En zo geschiedde. Tijdens een aantal vrije dagen besloot ik niet terug te gaan om vrienden en familie in Nederland te bezoeken. Ik reisde vanaf Parijs met de TGV in letterlijke sneltreinvaart naar het zuidoosten van Frankrijk. Startpunt van mijn midweek in de Rhône weg werd Lyon. Daar wacht de huurauto om ons ten zuiden van deze grote stad te brengen.

Ardèche als waar natuurfenomeneen

Hoe bijzonder Lyon ook mag zijn, we zijn er snel weg. De natuur wacht. De Rhône kenmerkt zich vooral door de prachtige natuurlijke regio, die het eigenlijk is. En die natuurlijke regio gaan wij in een klein weekje vooral vinden in de Ardèche en de Drôme. Het blijken al snel de absolute trekpleisters, want we zijn hier duidelijk niet de enige toeristen. Het is echter wel vreemd. Ik ben inmiddels zo ingeburgerd in Frankrijk, dat ik echt weer moet wennen aan de zelf meegenomen Wicky-pakjes van de vele aanwezige Nederlandse toeristen. En toch is het totaal niet onterecht dat ze hier zijn, want de Ardèche is een waar natuurfenomeen.

Boogbrug in de Ardèche - Rhône - Pont d'Arc

Stephen Colebourne

Gorges de l’Ardèche

In de zomer is het hier goed vertoeven, want het is redelijk “zonzeker”. Dat bemerk ik tijdens mijn aanwezigheid hier, want de thermometer geeft 33 graden aan. Ik vind het heerlijk. Wie zich een beetje heeft verdiept in de Ardèche zal vernomen hebben dat hier prachtige berggebieden en rotspartijen te vinden zijn. Een bekende kloof hier is de Gorges de l’Ardèche, oftewel de Kloof van Ardèche. Als ik hier ben aangekomen, voelt het heel even alsof ik één van de canyons sta in Amerika. Of een “Gorges” in Marokko. Ik realiseer me dat mijn Franse huurbaar gelijk heeft. Voor dit soort kloven hoef je nergens anders heen dan alleen Frankrijk. Twee dingen die ik lastig blijf vinden: mijn vrouw gelijk geven én Fransen gelijk geven.

De gelijknamige rivier Ardèche – die eigenlijk de ader vormt van deze streek en haar benaming – biedt een aantal leuke uitdagingen. Zo kan je natuurlijk letterlijk in de rivier staan en jezelf onderdompelen om af te koelen, maar je kan het ook stoerder aanpakken. Bijvoorbeeld door met banden de rivier af te dobberen of dit nog ruiger te doen met een kano of kayak. Bovendien zijn er ook nog indrukwekkende grotten te ontdekken. Grotten die soms zelfs beenderen etaleren uit de IJstijd. De bekendste – en daardoor ook de meest toeristische – grot in deze streek is Aven d’Orgnac. En er is nog zoveel meer, zoals een natuurlijke boogbrug, een waterval, bosgebieden. Wie van natuur houdt, raakt hier niet uitgekeken.

Kanoën in de Ardèche - Rhône

Info52

Hotels en campings in de Ardèche

Omdat in deze regio genoeg te ontdekken is, strijken we hier neer. Via France-Voyage hebben we ons vooraf laten inspireren door de tal van campings of hotels, die de streek rijk is. Keuze in overvloed en erg handig voor elk type reiziger die hier een paar dagen of een volledige vakantie wenst door te brengen. Mensen met kinderen kunnen via France-Voyage sowieso prima op vakantie in de hele Rhône-streek. Ik ben echter met een reisgenoot en zoeken een iets rustigere locatie om te verblijven. Ons hotel voor de nacht is Hôtel de la Villeon, een wat luxere accommodatie naast een rustgevende wijngaard in het – zoals de Fransen zeggen: pittoresk – plaatsje Tournon-sur-Rhône. Dus ook als je kinderloos bent, voldoende keuze.

Meer natuur in de Drôme

Na 4 dagen hier rond te hebben gehangen, veel te hebben gezien en voldoende te hebben gerelaxt, wil ik als natuurliefhebber ook nog de streek de Drôme ontdekken. Ik heb mij laten vertellen dat ik in dit gebied de auto kan laten staan, om die in te ruilen voor een mountainbike. Althans, om stukken van de natuur te ontdekken. Indrukwekkend en zo bijzonder mooi zijn de indrukken die ik opdoe. Best knap, aangezien mijn conditie mij tijdens het fietsen op deze gevarieerde heuvellandschappen en bergpasses volledig in de steek laat. Als een kat met 7 levens, grijp ik ook mijn zevende leven aan om te genieten van de plekken die mij de fietstocht in de Drôme mij brengt. In één woord: INDRUKWEKKEND!

Drôme natuur - Rhône

Pascal Vuylsteker

Sporten in de bergen of op het water

Ik ontdek dat de Drôme in deze zomerperiode vooral avontuurlijke mensen trekt. Op diverse bergen zie ik mensen met de beste intenties en met flinke inspanning langs de rotsen omhoog klauteren. De wandelaars die ik inhaal, genieten beduidend in een minder rap tempo van de schitterende natuur in de Drôme. Dit berg- en bosrijke gebied wordt niet alleen van water voorzien door de gelijknamige rivier, ook tref je hier meren die weer vooral worden benut door tal van watersporters. Zeilen, waterfietsen of zwemmen zie je veel toeristen hier dan ook doen. Ik ook. De zwembroek kan weer aan.

Drôme Bergen en meren - Rhône

x1klima

Hotels en campings in de Drôme

Ook hier heb ik samen met mijn reisgenoot naar hotels in de Drôme gezocht om er een nacht door te brengen. Via France-Voyage merken we dat ook hier volop keuze hebben. En wie liever een camping in omgeving van de Drôme zoekt, heeft wat te kiezen. Omdat we een dag later weer de trein moeten halen om van Lyon terug naar Parijs te moeten, besluiten we niet verder het zuiden in te duiken. Nabij Valence verblijven we in hotel Le Nouvel, waar we een dag later na een prima ontbijt weer in de richting rijden van Lyon. Wel een pittig contrast om na een paradijselijk stuk natuur weer aan te komen in een haastige stad, waar we zelf ook haast maken om de huurauto in te leveren en rennen om onze trein terug naar Parijs te halen. Bijzonder… Dat onthaasten om te haasten. We moeten met die lessen uit de Rhône toch iets doen.

Dit artikel is mede tot stand gekomen in samenwerking met France-Voyage.com. De foto’s in dit artikel zijn van Info52, Pascal Vuylsteker en x1klima.
Sharing is caring!Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Pin on Pinterest0Share on Google+0Share on LinkedIn0Email this to someone
Randy Gasper-Rothengatter

Als klein jongetje wilde ik altijd al reizen. Reizen is ontdekken. Reizen is delen. Delen wat je onderweg leert, delen wat je ziet en delen wat je daarbij voelt. Naast de mooiste gebieden en de vele bezienswaardigheden, zijn het de mensen die vaak de meeste indruk op mij maken. Elke manier van leven, van zijn en van denken werkt inspirerend op mij. Dat is waarom ik reis.

Overzicht van mijn artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ter beveiliging een simpel rekensommetje! * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.